Πασχαλινά κουλουράκια
http://www.sintagespareas.gr/sintages/pasxalina-koulourakia.html
πασχαλινο τσουρεκι
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ
ΥΛΙΚΑ
• 1 συκωταριά
• έντερα και ποδαράκια αρνίσια
• 1 φλιτζάνι λάδι
• 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
• 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 3 αυγά
• 2 λεμόνια
• Άνηθος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά και τα έντερα και τα ποδαράκια. Τα έντερα τα έχετε πλύνει πολύ καλά και τα γυρίζεται με ένα καλαμάκι ανάποδα. Προσθέτετε την συκωταριά και τα έντερα σε νερό βραστό και τα ζεματίζετε. Μόλις βράσει την ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα και τσιγαρίζετε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα.
Προσθέτετε τα μαρούλια και τον άνηθο.
Αλατοπιπερώνετε
Προσθέτετε 4 φλιτζάνια νερό
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν
Μόλις είναι όλα έτοιμα σβήνετε τη φωτιά, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά.
Στύβετε τα λεμόνια, προσθέτετε τους κρόκους στην μαρέγκα και χτυπάτε
Προσθέτετε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού
Προσθέτετε λίγο λίγο ζουμί από την μαγειρίτσα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς
Όταν έχετε βάλει αρκετό το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα
Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού .
σουβλιστο αρνι
http://www.matia.gr/7/71/7106/7106_4_08.html
http://www.sintagespareas.gr/sintages/pasxalina-koulourakia.html
πασχαλινο τσουρεκι
Υλικά (για 10-12 άτομα)
5 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
¾ φλιτζανιού γάλα (χλιαρό)
45 γραμμάρια μαγιά (νωπή)
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
3 αυγά χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
Κόκκινα αυγά
Φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη διαλύουμε με το μισό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγο αλεύρι, έτσι ώστε να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό. Αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνουμε σε βαθιά λεκάνη. Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας από γύρω, λίγο – λίγο το αλεύρι ώσπου να ενσωματωθεί με τα υγρά υλικά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη. Αφού πλάσουμε τη ζύμη αρκετά, την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια την ζυμώνουμε ξανά και τη χωρίζουμε σε όσα κομμάτια θέλουμε, ανάλογα με τα σχέδια και τα μεγέθη που θα φτιάξουμε. Πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε κοτσίδες ή κάνουμε κουλούρες. Βάζουμε 1 ή περισσότερα κόκκινα αυγά πιέζοντάς τα λίγο μέσα στη ζύμη και τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα ή σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα μέσα στο ταψί.
5 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
¾ φλιτζανιού γάλα (χλιαρό)
45 γραμμάρια μαγιά (νωπή)
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
3 αυγά χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
Κόκκινα αυγά
Φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη διαλύουμε με το μισό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγο αλεύρι, έτσι ώστε να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό. Αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνουμε σε βαθιά λεκάνη. Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας από γύρω, λίγο – λίγο το αλεύρι ώσπου να ενσωματωθεί με τα υγρά υλικά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη. Αφού πλάσουμε τη ζύμη αρκετά, την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια την ζυμώνουμε ξανά και τη χωρίζουμε σε όσα κομμάτια θέλουμε, ανάλογα με τα σχέδια και τα μεγέθη που θα φτιάξουμε. Πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε κοτσίδες ή κάνουμε κουλούρες. Βάζουμε 1 ή περισσότερα κόκκινα αυγά πιέζοντάς τα λίγο μέσα στη ζύμη και τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα ή σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα μέσα στο ταψί.
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ
ΥΛΙΚΑ
• 1 συκωταριά
• έντερα και ποδαράκια αρνίσια
• 1 φλιτζάνι λάδι
• 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
• 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 3 αυγά
• 2 λεμόνια
• Άνηθος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά και τα έντερα και τα ποδαράκια. Τα έντερα τα έχετε πλύνει πολύ καλά και τα γυρίζεται με ένα καλαμάκι ανάποδα. Προσθέτετε την συκωταριά και τα έντερα σε νερό βραστό και τα ζεματίζετε. Μόλις βράσει την ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα και τσιγαρίζετε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα.
Προσθέτετε τα μαρούλια και τον άνηθο.
Αλατοπιπερώνετε
Προσθέτετε 4 φλιτζάνια νερό
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν
Μόλις είναι όλα έτοιμα σβήνετε τη φωτιά, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά.
Στύβετε τα λεμόνια, προσθέτετε τους κρόκους στην μαρέγκα και χτυπάτε
Προσθέτετε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού
Προσθέτετε λίγο λίγο ζουμί από την μαγειρίτσα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς
Όταν έχετε βάλει αρκετό το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα
Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού .
σουβλιστο αρνι
http://www.matia.gr/7/71/7106/7106_4_08.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου