Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Χρώματα.... χρώματα κι αρώματα.... ασε τα καμώματα....Αυτή την περίοδο στο νηπιαγωγείο μας ασχολούμαστε με τα χρώματα!

τί ωραία εικόνα...!


Όταν σαν ουράνιο τόξο μπήκα στην τάξη όλα τα παιδιά έπεσαν πάνω μου!!!

Τα χρώματα του βρεφικού δωματίου
Αφού επιλέξουμε τον κατάλληλο χώρο για τη φιλοξενία του νέου μας μέλους έρχεται η ώρα της διακόσμησης. Πρώτα απ' όλα τα χρώματα των τοίχων. Η επιλογή δεν μπορεί να είναι τυχαία ή επιπόλαιη. Τα χρώματα κρύβουν τεράστιους κινδύνους για την υγεία του παιδιού σας.
Πρώτα η υγιεινή του δωματίου- Το είδος των χρωμάτων
Προτιμήστε τα χρώματα με το διακριτικό οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χρώματα αυτά είναι πιστοποιημένα ότι δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες και η διαχείριση τους είναι φιλική προς το περιβάλλον. Επίσης δίπλα στο πλαίσιο του σήματος πρέπει να αναγράφεται το παρακάτω κείμενο: «καλή απόδοση για εσωτερική χρήση, περιορισμένες επικίνδυνες ουσίες, χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλύτες».
Αποφύγετε παραπλανητικές διαφημίσεις που δηλώνουν ότι τα χρώματα είναι οικολογικά ή δεν περιέχουν τοξικές ουσίες, μολυβδο κλπ αλλά δεν έχουν το προαναφερθέν σήμα.
Οι αποχρώσεις του δωματίου
Οι αποχρώσεις των χρωμάτων στους τοίχους του βρεφικού δωματίου παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην καλή ψυχολογία τόσο του παιδιού όσο και τη δική μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι οδηγίες για το παιδικό δωμάτιο ουσιαστικά είναι οδηγίες για τη διακόσμηση όλου του σπιτιού. Όλοι συγκλίνουν στο γεγονός ότι το βρεφικό- παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι βαμμένο σε ανοιχτά παστέλ χρώματα με βάση το λευκό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την επίδραση των χρωμάτων στην διάθεση μας:
-Το φωτεινό πορτοκαλί επενεργεί θετικά στη διανοητική ανάπτυξη του βρέφους,
-το ροζ, το γαλάζιο, το λιλά και το σομόν δημιουργούν ήρεμη ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερα το ρόζ αποτελεί το χρώμα που προσφέρει τη μεγαλύτερη ηρεμία.
-το πράσινο εξευμενίζει, είναι παραδοσιακά το χρώμα της γαλήνης. Μιμηθείτε το απαλό φυσικό πράσινο και κρατήστε μακριά τα τεχνητά και έντονα «κατασκευάσματα».
-το πράσινο και το γαλάζιο προσφέρουν χαλάρωση και ήρεμο ύπνο. Διαλέξτε το γαλάζιο του ουρανού.
-το κίτρινο φωτίζει και φτιάχνει τη διάθεση. 

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα έντονα χρώματα, όπως κόκκινο, σκούρο πορτοκαλί, σκούρο πράσινο ή βαθύ μπλε, αφού έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν στα παιδιά φόβο & εκνευρισμό.
Ποικιλία χρωμάτων : δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να γνωρίσει και να αγαπήσει τα χρώματα
Όσα προαναφέρθηκαν ισχύουν για τις μεγάλες επιφάνειες των τοίχων. Στο δωμάτιο θα πρέπει να δώσουμε στο παιδί από τους πρώτους μήνες τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με όσα περισσότερα χρώματα μπορούμε. Τόσο για να τα γνωρίσει και να τα αναγνωρίζει, όσο και για να πυκνώσουμε τα ερεθίσματα που θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του στο δικό του χώρο.
Έξυπνες ιδέες για χρωματικές εναλλαγές
- Μια ζωγραφιά στον τοίχο.
- Χρωματιστά έπιπλα (κούνια, αλλαξιέρα, κλπ)
- Έτοιμες αυτοκόλλητες λύσεις με τυποποιημένα σχέδια.
- Στένσιλ
(Συμβουλευτείτε μας για να σας προτείνουμε μια ολοκληρωμένη αισθητική παρέμβαση στο χώρο του παιδικού ή βρεφικού δωματίου σας ).
Οι τοίχοι που ανοίγουν δρόμο για την ανάπτυξη της φαντασίας
Πώς όμως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την φαντασία τους και να τους προσφέρουμε πληθώρα ερεθισμάτων;
Με τη δημιουργία τοιχογραφιών με ένα πλήθος από στοιχεία (πχ ζώα, φυτά, πουλιά, ψάρια, ήρωες παραμυθιών κλπ) δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να τους χρησιμοποιήσουν δημιουργικά, αφού οι τοίχοι δε θα αποτελούν πια όριο ή εμπόδιο, αλλά το σκηνικό στα ατέλειωτα παιχνίδια και τις ιστορίες τους. Τα παιδιά λατρεύουν τις εικόνες και οι εικόνες κινητοποιούν την φαντασία των παιδιών. Τα σύγχρονα παιδιά περνούν αρκετές ώρες στο δωμάτιό τους, γιατί να μην τους δώσουμε την ευκαιρία να αποδράσουν μέσα από τους τέσσερις τοίχους.Και πληροφοριακά σας παραθέτω και την συναισθηματική ερμηνεία των χρωμάτων!!

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ / ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ & Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Γνωρίζετε ότι το κάθε χρώμα επηρεάζει την διάθεσή μας, αποκαλύπτει μέρος του χαρακτήρα μας που πηγάζει από το βαθύτερο κομμάτι του εαυτού μας και διαμορφώνει ανάλογα την ποιότητα της ζωής μας? Γνωρίζετε ότι το κάθε χρώμα έχει την δική του δόνηση και εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα? Αν δεν το γνωρίζετε... ανακαλύψτε μέσα από τον «μαγικό» κόσμο των χρωμάτων, (που μας φορτίζει με ενέργεια και μας βοηθά να ανακτήσουμε την ισορροπία και την ψυχική μας γαλήνη) την κρυφή ψυχολογική ερμηνεία και τον συμβολισμό του κάθε χρώματος.
Από την Λίλυ Κωνσταντοπούλου
ΚΟΚΚΙΝΟ
Χρώμα της δράσης, θερμό (καυτό) που πυρπολεί και αναζωογονεί. Συνδέεται με την ενεργητικότητα, τη ζωτικότητα, τη σεξουαλικότητα, το ενδιαφέρον για την ζωή, την ευτυχία, τον αυθορμητισμό, την διέγερση, τον κίνδυνο, την επιθετικότητα, την φιλοδοξία, την επαναστατικότητα αλλά ... και την αγάπη. Προκαλεί ζωηρότητα και θεωρείται χρώμα της φωτιάς, του πολέμου, του αίματος και της θυσίας. Φέρνει έξαψη, σαρκικό πόθο, έρωτα και διεγείρει τις αισθήσεις. Ακόμα, είναι χρώμα του πειρασμού, της αμαρτίας, της ντροπής αλλά και της πρόσκλησης για την απόκτηση γνώσης. Χαρίζει δύναμη, διεγείρει, αλλά και εκνευρίζει. Αυξάνει την θέληση για ζωή ενώ προκαλεί ζεστασιά, χαρά και διευκολύνει την έκφραση των αισθημάτων. Όσοι το προτιμούν θέλουν να ξεχωρίζουν αλλά κουράζει όταν χρησιμοποιείται συχνά. Ακόμα, δηλώνει επικοινωνία, εμψύχωση, κίνηση, εξωστρέφεια και εκτόνωση. Στην αρνητική του όψη διεγείρει τον φόβο, προκαλεί ανεξέλεγκτα συναισθήματα, κυκλοθυμία εγωκεντρισμό, λαγνεία αλλά ...και οργή. Ωστόσο, είναι το χρώμα -φάρμακο για χαμηλή ζωτικότητα και κακή κυκλοφορία του αίματος. Ενοχλεί τα άτομα με νευρώσεις και ψυχικές διαταραχές.Επίσης, κόκκινο χρώμα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στους ναούς τους μαζί με το μπλε και το χρυσό.
ΠΟΡΦΥΡΟ
Χρώμα πνευματικό, ιερατικό αλλά και βασιλικό - αυτοκρατορικό. Εμπνέει σεβασμό, εξουσία αλλά κρύβει κάποιο μυστήριο. Δηλώνει την υπερηφάνεια, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, ενώ φανερώνει τις καλλιτεχνικές τάσεις. Η πορφύρα ήταν από παλιά τελετουργικό ένδυμα βασιλέων, ιερέων και ανώτατων αρχόντων. Ακόμα, δηλώνει επισημότητα και εγκράτεια. Γενικά, είναι το χρώμα της τελετουργίας για τις θεότητες του κάτω κόσμου.
ΜΑΤΖΕΝΤΑ
Χρώμα που εμπνέει αυτοσεβασμό και εξουσία ενώ βοηθάει στην συγκέντρωση καθώς θεωρείται καθησυχαστικό. Ακόμα, βοηθά στο να ... σβηστούν μνήμες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά.
ΦΟΥΞΙΑ
Χρώμα που εκφράζει τη τόλμη, την φιλοδοξία, την αυτογνωσία, τα ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα. Γενικά, όσοι αποφεύγουν το φούξια χρώμα χαρακτηρίζονται από αδιαλλαξία, δεν συμβιβάζονται εύκολα ενώ αρνούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.
ΡΟΖ
Χρώμα που χαρακτηρίζεται από θηλυκότητα, τρυφερότητα, παιδικότητα και αθωότητα. Γενικά, όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από δυσκολία να αποδεχτούν την θηλυκή τους πλευρά και να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Χρώμα ενδιάμεσο (που αποτελεί την ένωση του κόκκινου και του κίτρινου χρώματος) που εμπνέει, ισορροπεί και απελευθερώνει. Θεωρείται θερμό (ζεστό), και εκφράζει μετάλλαξη. Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας. Συμβολίζει την πολυτέλεια, την λαμπρότητα και την ευτυχία. Διεγείρει την δημιουργικότητα και φανερώνει φιλοδοξία και ενεργητικότητα ενώ όσοι το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ροπή στις διασκεδάσεις, τάση στην άνεση, την αφθονία, την απόλαυση, την θέρμη, την κοινωνικότητα, το δυναμισμό, την υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία. Όσοι, το αποφεύγουν πάλι, είναι πιθανό να έχουν καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα. Γενικά, μετριάζει το πάθος μετατρέποντάς το σε τρυφερότητα και γλυκύτητα. Χαρίζει ζεστασιά και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση ενώ εκφράζει ωριμότητα συναισθημάτων και θαλπωρή. Διώχνει την θλίψη (καλό αντικαταθλιπτικό), χαλαρώνει και ανακουφίζει. Χρώμα που δημιουργεί διάθεση για νέες εμπειρίες. Επίσης, αυξάνει τις πωλήσεις σε χώρους καταστημάτων και εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι χρώμα θρέψης, γι΄ αυτό και πολλά φρούτα έχουν πορτοκαλί χρώμα. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι το πορτοκαλί χρώμα επιταχύνει στην ανάπτυξη του φυτικού βασιλείου.
ΚΙΤΡΙΝΟ
Χρώμα ηλιακό, φωτεινό, ζεστό (όχι, θερμό με την έννοια του κόκκινου χρώματος) που δείχνει σοφία, κατανόηση, νιότη, ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, ευελιξία, πρόοδο, ροπή στην διασκέδαση, επικοινωνία, έντονη διαισθητική αντίληψη, διανόηση, καθαρότητα συναισθημάτων και πλήρης απελευθέρωση από πάθη. Επίσης, χρώμα που τυφλώνει, εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει αλλά ...και εμπνέει. Εκφράζει τη νεότητα, την χαρά και καθαρίζει το νου που εξαγνίζει τις σκέψεις. Είναι αντικαταθλιπτικό και ιδανικό για χώρους εργασίας, ενώ στις απαλές αποχρώσεις του ξεκουράζει. Συνδέεται όμως πολλές φορές με την απάτη, τη δειλία και την ζήλια. Στην χρυσαφένια του απόχρωση (χρυσοκίτρινο) αντιπροσωπεύει την πνευματική τελείωση και την ηρεμία. Ακόμα, χρησιμοποιείται πολύ στην θρησκευτική ζωγραφική, στο φωτοστέφανο των αγίων, ενώ το άτονο κίτρινο έχει χρησιμοποιηθεί ως χρώμα προδοσίας στην απεικόνιση του Ιούδα. Το σκοτεινό (σκούρο η «λασπωμένο») κίτρινο συμβολίζει το δόλο, την προδοσία, την φιλοδοξία, τη μυστικοπάθεια, την απιστία και την φιλαργυρία. Γενικότερα, όσοι αποφεύγουν το κίτρινο χρώμα, έχουν την τάση να απογοητεύονται εύκολα ενώ προσπαθούν να «εξηγήσουν» τα ανεξήγητα συναισθήματα τους με την λογική.
ΠΡΑΣΙΝΟ
Χρώμα ουδέτερο (που αποτελεί την ένωση του κίτρινου και του μπλε χρώματος) όπου εκφράζει την ενέργεια, την εκδήλωση, την ζωή, τον θάνατο, την νιότη, την ελπίδα, την χαρά, την αρμονία, την τάση για ανάπαυση, την άνεση, την θαλπωρή, την γαλουχία, την βλάστηση, την ανάπτυξη, την γονιμότητα, την ωριμότητα, τη συγκομιδή του καρπού και τη νέα ζωή. Συμβολικά είναι διφορούμενο χρώμα. Γενικότερα συμβολίζει, την φύση (σε όλη της την έκταση και το μεγαλείο), την 'Ανοιξη, την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό, την αναπαραγωγή, την ευημερία, την ειρήνη, την συναδελφικότητα, την συμφιλίωση και την συνεργασία. Δημιουργεί τη διάθεση να συμβουλεύουμε τους άλλους για θέματα ηθικής ενώ ενθαρρύνει την διάθεση για απόκτηση χρήματος και αγάπης. Ακόμα...είναι χρώμα κατευναστικό, επουλωτικό, με θεραπευτική δύναμη ενώ χρησιμεύει και ως βάλσαμο για άτομα που είναι κουρασμένα σωματικά η διανοητικά. Αρνητικά αντιπροσωπεύει τον εγωισμό, τη ζήλια, την οκνηρία και την ανοησία. Ωστόσο, αποτελεί μυστικιστικό χρώμα και εκφράζει την ένωση του ουρανού και της γης. Γενικά, όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από προτίμηση στην ανεξαρτησία παρά στην αφοσίωση και την οικογενειακή ζωή ενώ είναι άτομα που «δεν μπορούν» να δοθούν και να αφιερωθούν ολοκληρωτικά σε έναν άλλο άνθρωπο.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΝΟΙΧΤΟ
Χρώμα της φύσης και της ειρήνης. Εκφράζει την κοινωνική διάθεση, την ειλικρίνεια, την αγάπη για την οικογένεια και την ευαισθησία σε θέματα ηθικής. Γενικά, απαλύνει τα προβλήματα και ξεκουράζει. Στην αρνητική του έκφραση υποδηλώνει δισταγμό και αναποφασιστικότητα.


ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΡΟ
Χρώμα που δίνει κύρος και δύναμη σε πρόσωπα και πράγματα. Σε υλικά θέματα και αντικείμενα προσδίδει ποιότητα. Εύκολα, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη η εξασθένιση ενώ ενθαρρύνει τον εγωισμό, την ζήλια, την ζηλοφθονία και την τεμπελιά.
ΠΕΤΡΟΛ
Χρώμα της πνευματικής ειρήνης και της καθαρότητας, χωρίς αυτή η ιδιότητα να αφαιρεί την ένταση της έκφρασης. Ωστόσο, οι ιδιότητες του είναι ίδιες με το χρώμα τιρκουάζ ενισχυμένες με τις ιδιότητες του μπλε χρώματος που περιέχει....
ΚΑΦΕ ΑΝΟΙΧΤΟ
Χρώμα που ενθαρρύνει την ευσυνειδησία και την εξυπνάδα όσο αφορά τα χρήματα. Δηλώνει σταθερότητα στις συνήθειες και στις πεποιθήσεις ενώ παράλληλα εκφράζει αξιοπιστία και ικανότητα στις πωλήσεις. Επίσης, εκφράζει άρνηση για ότι είναι αυθόρμητο η παρορμητικό. Γενικά, όσοι επιλέγουν το καφέ χρώμα είναι συνήθως άτομα πρακτικά, σταθερά, απλά και αφοσιωμένα. Όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αποστροφή στην ρουτίνα και την ήρεμη ζωή.
ΚΑΦΕ ΣΚΟΥΡΟ
Χρώμα, που στην σκούρα απόχρωσή του χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη και μεροληψία. Ισχύει ότι αναφέρθηκε για την ανοιχτή απόχρωση του καφέ χρώματος με τονισμένο όμως το εγωιστικό στοιχείο. Παροτρύνει όμως τους άλλους να ξανοιχτούν και να μιλούν ελεύθερα.
ΜΠΛΕ ΣΚΟΥΡΟ
Χρώμα που ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων. Ακόμα, ευνοεί την ηθική και την τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης ενώ εκφράζει την σοβαρότητα, την ευθύνη, την γνώση, την εμπιστοσύνη, την εξουσία αλλά και ... την μελαγχολία.
ΓΑΛΑΖΙΟ
Χρώμα της ουράνιας συνείδησης, της αλήθειας, της αρμονίας, της ηρεμίας και της ελπίδας. Συμβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την αγνότητα, την σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα. Αντιστοιχεί στο νερό και στο θηλυκό στοιχείο. Ακόμα, αντιπροσωπεύει την μάθηση και τα υγιή συναισθήματα ενώ ευνοεί την γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την μεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και την μετρημένη ζωή. Στους άντρες ξυπνά το προστατευτικό αίσθημα. Γενικά, το γαλάζιο χρώμα κατευνάζει τα πάθη. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες σαν χρώμα και χρησιμοποιείται συχνά στις φυλακές η στα ψυχιατρεία. Αρνητικά, το γαλάζιο μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.
ΤΙΡΚΟΥΑΖ
Χρώμα που εκφράζει την αγνή καρδιά, την φρεσκάδα ενώ ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Γενικότερα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει την διερεύνηση του νου. Όσοι, το επιλέγουν χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, αναγέννηση, πρόοδο, ανθρωπιά και απέχθεια στους περιορισμούς η την καταπίεση. Όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αναζήτηση για σταθερότητα και ασφάλεια (ιδιαίτερα μέσα από την οικογένεια και τα συγγενικά πρόσωπα).
ΛΟΥΛΑΚΙ
Σαν χρώμα είναι το ισχυρότερο αναλγητικό στο φάσμα των χρωμάτων.
ΒΙΟΛΕΤΙ
Χρώμα όπου βοηθά στην ηρεμία και στην συμφιλίωση με τον εαυτό μας (εάν έχουμε έρθει σε σύγκρουση μαζί του). Με λίγα λόγια συντείνει στην πνευματική μας ισορροπία.
ΙΩΔΕΣ 'Η ΜΩΒ
Χρώμα (που αποτελεί την ένωση του μπλε και του κόκκινου χρώματος) όπου εκφράζει πνευματικότητα, εσωτερισμό, μυστήριο, ηθική, αυτοθυσία και ηρεμία. Είναι το χρώμα του αναζητητή της αλήθειας ενώ δηλώνει κατανόηση και υπέρβαση των ψευδαισθήσεων και των φαινομενικών καταστάσεων. Αντιπροσωπεύει τα αγαθά κίνητρα και τις υψηλές πνευματικές επιδιώξεις. Ξεκαθαρίζει φόβους και καταπιεσμένα συναισθήματα ενώ δηλώνει την έκφραση του καθήκοντος που μέσα από την θυσία οδηγεί στην δικαίωση και την ολοκλήρωση. Ακόμα, χρώμα που δηλώνει απελευθέρωση από τα δεσμά του πάθους και των συναισθημάτων ενώ αυξάνει την παραγωγικότητα και ενθαρρύνει τον αυτοέλεγχο. Συνδέεται με την ευημερία, τα πλούτη και την αυξημένη παραγωγικότητα ενώ παράλληλα συμβολίζει την ευφυϊα, την γνώση, την νηφαλιότητα αλλά και την μετάνοια, την λύπη, την νοσταλγία, την θλίψη και ... τα γηρατειά. Στις σκούρες αποχρώσεις του, το ιώδες η μωβ χρώμα εκφράζει κατάθλιψη και πένθος. Στην αρνητική του όψη μπορεί να εκφράζει σνομπισμό, επιτήδευση και απάτη.


ΛΕΥΚΟ
Χρώμα αντιπροσωπευτικό της αρμονίας (καθώς αποτελείται απ' όλα τα χρώματα της ίριδας) όπου εκφράζει την απλότητα, την τελειότητα, την αθωότητα, την αλήθεια, την νεότητα, την τιμιότητα, το φως, την φώτιση, την ιερότητα, την πνευματική εξουσία και την ειλικρίνεια. Το λευκό είναι το Ναι στη γλώσσα των χρωμάτων. Γενικότερα, προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις ενώ ευνοεί τη συμβίωση, την ενότητα, και την αγάπη. Στις εικόνες του Ευαγγελισμού υπάρχουν συνήθως λευκοί κρίνοι ως σύμβολο της αγνότητας. Ακόμα, το λευκό είναι το χρώμα του θανάτου και του πένθους. Όσοι αποφεύγουν το λευκό χρώμα, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και αρνούνται να αποδεχτούν ό,τι δεν μπορεί να εξηγήσει η λογική ενώ γνωρίζουν τα ελαττώματά τους, δεν επιθυμούν να τα διορθώσουν.
ΓΚΡΙ ΑΝΟΙΧΤΟ
Χρώμα που βοηθά στην εύρεση συμβατικών λύσεων, όμως ενισχύει την εξωτερική ψυχρότητα, σκληρότητα αλλά ... και την θλίψη. Το μυαλό δεν χαρακτηρίζεται από φαντασία, αλλά από στενοκεφαλιά περιορισμένη αντίληψη και δημιουργικότητα. 'Oσοι, το επιλέγουν χαρακτηρίζονται από διακριτικότητα αλλά και αδιαφορία. 'Oσοι πάλι, το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αποστροφή στη διπλωματία και προτιμούν τον ευθύ τρόπο συμπεριφοράς.
ΓΚΡΙ ΣΚΟΥΡΟ
Χρώμα με ενισχυμένες τις ιδιότητες του γκρι ανοικτού χρώματος. 'Oταν κυριαρχεί (στον χώρο η οπουδήποτε αλλού) οι αποχρώσεις του γκρί (σκούρο πάντα ...) εκφράζονται στα άτομα πιο έντονα οι τάσεις μελαγχολίας και απομόνωσης.
ΧΡΥΣΟ
Χρώμα ηλιακό με ιδιαίτερη δημιουργική και θετική ακτινοβολία στο περιβάλλον ενώ καταπολεμά την άρνηση και τη δυσαρμονία. Προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις και είναι ο εχθρός της αρρώστιας.
ΑΣΗΜΙ
Χρώμα που έχει (περίπου) τις ίδιες ιδιότητες με το χρυσό, όχι όμως τόσο έντονες. Χρώμα αντανακλαστικό, κάτι σαν καθρέφτης στο περιβάλλον. Γενικά, βοηθά να εξελιχθούν τα πράγματα ενώ αποδεσμεύει από κάθε τι που δηλητηριάζει την ζωή.
ΜΑΥΡΟ
Χρώμα που δηλώνει χαρακτηριστικά το ΟΧΙ στην γλώσσα των χρωμάτων. Συμβολίζει το αρχέγονο σκότος, το κενό, το κακό, την ανυπαρξία, το σκοτάδι του θανάτου, το πένθος, την θλίψη, τη ντροπή, το ανεκδήλωτο συναίσθημα, την απελπισία, την καταστροφή, την φθορά, την παραίτηση, την άρνηση, την κατάθλιψη, την μοναχικότητα αλλά και ... την σοβαρότητα. Ωστόσο, η παραμονή κάτω από την επήρεια του μαύρου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει κακό στην υγεία ενός ατόμου, επειδή το μαύρο απορροφά την δύναμη και την ζωτικότητα προκαλώντας σωματική και ψυχική εξάντληση. Γενικότερα, όσοι το επιλέγουν, μπορεί να χαρακτηρίζονται από μυστικοπάθεια. 'Oσοι πάλι, αποφεύγουν το μαύρο χρώμα, χαρακτηρίζονται από φοβία για το άγνωστο και επιθυμία για απελευθέρωση από την εξάρτηση.Σαν Βελίνα προτείνω ενα καλό οφθαλμόλουτρο σε όποιο χρώμα σας αρέσει!!!! Καθημερινα!!!Τα παιδιά έκαναν μια πρώτη απόπειρα να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία για τα χρώματα! Δύσκολα πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα καθώς ακόμα είναι νωρίς για να μπουν σε αυτή τη διαδικασία! Παρ' όλα αυτά βγήκε η εξής ιστορία:
"Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το πράσινο και ήταν πολύ στεναχωρημένο κι έκλαιγε. Το κίτρινο που το είδε να κλαίει το πλησίασε και το ρώτησε το γιατί. Το πράσινο είπε ότι κλαίει γιατί τα χρώματα το άφησαν μόνο του και γιατί δε το έχουν φίλο. Τότε το κίτρινο σκέφτηκε να φωνάξει και τα άλλα χρώματα. Τα χρώματα μαζεύτηκαν γύρω από το πράσινο και του είπαν ότι βεβαίως και το έχουν φίλο..απλά είχαν πάει να χτίσουν τα σπίτια τους! Γι' αυτό έλειπαν..! Τότε το πράσινο κατάλαβε ότι λάθως νόμιζε ότι δε το είχαν φίλο και αγκαλιάστηκαν τότε όλοι μαζί και έμοιαζαν σαν το ουράνιο τόξο!"

Το πιο απολαυστικό μέρος της δραστηριότητας ήταν η δραματοποίησή της όπου συμμετείχαν σε ομάδες όλα τα παιδιά και το καταχάρηκαν! 
Κι ένα άρθρο επιστημονικό!!

Ασυνήθιστα χρώματα βρέθηκαν σε απολίθωμα γιγάντιου πιγκουίνουΟ Ο Inkayacu paracasensis ήταν μεγαλόσωμος, γκρι και καφεκόκκινος
Ο Ο Inkayacu paracasensis ήταν μεγαλόσωμος, γκρι και καφεκόκκινος   (Φωτογραφία:  UT Austin )
Ουάσινγκτον
Πριν από 36 εκατομμύρια χρόνια, οι πιγκουίνοι δεν ήταν όλοι ασπρόμαυροι: Σε ένα μικρό θαύμα στο χώρο της παλαιοντολογίας, καλοδιατηρημένες χρωστικές ουσίες βρέθηκαν στα απολιθωμένα φτερά ενός γιγάντιου πιγκουίνου που βουτούσε κάποτε στα νερά του Περού. Τα γκρίζα και κεραμιδί του πούπουλα δείχνουν πώς τα φτερά των πτηνών προσαρμόστηκαν στην υδρόβια ζωή.

«Πριν βρούμε αυτό το απολίθωμα, δεν είχαμε καμία ένδειξη για τα φτερά, τα χρώματα και τα πτερύγια των προϊστορικών πιγκουίνων» σχολιάζει η Τζούλια Κλαρκ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο Science.

Το άγνωστο ως σήμερα είδος πιγκουίνου ονομάστηκε Inkayacu paracasensis, δηλαδή βασιλιάς των νερών του Παρακανά, του περουβιανού φυσικού καταφύγιου όπου βρέθηκε το απολίθωμα.

Τα απολιθωμένα οστά και τα αποτυπώματα των πτίλων δείχνουν ότι οι πιγκουίνοι είχαν αποκτήσει από καιρό το υδροδυναμικό τους σχήμα, που παραπέμπει στα πτερύγια των ψαριών.

Αντίθετα, το ασπρόμαυρο χρώμα των σημερινών πιγκουίνων φαίνεται πως είναι σχετικά νέα εφεύρεση. Η χρωματική έκπληξη ήρθε από τα μελανoσώματα, μικροσκοπικές δομές μέσα στα κύτταρα που δίνουν σχήμα και χρώμα στα φτερά.

Μέσα στις δομές αυτές εντοπίστηκαν καφεκόκκινες και γκρίζες χρωστικές, οι οποίες είχαν μείνει αναλλοίωτες σαν από θαύμα στο πέρασμα του χρόνου -οι μαλακοί ιστοί και το περιεχόμενο των κυττάρων σχεδόν ποτέ δεν διατηρούνται στα απολιθώματα.

Εκτός από τις ασυνήθιστες χρωστικές, τα μελανοσώματα είχαν και ασυνήθιστο σχήμα: Δεν ήταν μακρόστενα, όπως συμβαίνει στους σημερινούς πιγκουίνους, αλλά σχεδόν σφαιρικά, όπως συμβαίνει σήμερα στα άλμπατρος, τους στενότερους εν ζωή συγγενείς των πιγκουίνων.

Τα μακρόστενα μελανοσώματα των σημερινών πιγκουίνων αλλάζουν το σχήμα των πτίλων και κάνουν έτσι πιο υδροδυναμικά τα φτερά.

Ο Inkayacu paracasensis φαίνεται επομένως ότι αποτελούσε μια ενδιάμεση, μεταβατική μορφή καθώς οι πρώτοι πιγκουίνοι προσαρμόζονταν σταδιακά στην κολύμβηση.

Ο προϊστορικός πιγκουίνος είναι επίσης από τους πιο μεγαλόσωμους που έχουν βρεθεί ως σήμερα. Είχε ύψος γύρω στο ενάμισι μέτρο και ζύγιζε 55-60 κιλά, δύο φορές περισσότερο από τον σύγχρονο αυτοκρατορικό πιγκουίνο της Ανταρκτικής.

Η παρουσία του στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής επιβεβαιώνει ακόμα ότι οι πιγκουίνοι κατάκτησαν μεγάλο μέρος του πλανήτη από νωρίς στην εξέλιξή τους.
Newsroom ΔΟΛΚι μια σελίδα για διαδικτυακά παιχνίδια με τα χρώματα

Και μαθήματα ζωγραφικής!!


Άλλο ένα άρθρο για την ψυχολογία μας:

Τα χρώματα «αποκαλύπτουν» τη διάθεσή μας

18 Φεβρουαρίου, 2010
Ειδήσεις Υγεία:
Οι άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης προτιμούν τα μουντά χρώματα, όπως το γκρι, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
Όμως όντως η διάθεσή επηρεάζει τις προτιμήσεις μας αναφορικά με τα χρώματα; Για να το ανακαλύψουν, ο δρ. Peter Whorwell και η ομάδα του από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο South Manchester δημιούργησαν τον «Τροχό Χρωμάτων του Manchester».
«Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τα χρώματα για να περιγράψουμε τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τις προτιμήσεις μας στα χρώματα και το πώς αυτές οι προτιμήσεις συνδέονται με τα συναισθήματά μας, στην ουσία δεν έχει γίνει ουσιαστική έρευνα σχετικά με το θέμα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Whorwell.
Ο «Τροχός Χρωμάτων του Manchester» περιλαμβάνει ποικίλα χρώματα, μεταξύ των οποίων το μαύρο, το γκρι, το λευκό, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το μωβ, το καφέ και το ροζ.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν 300 εθελοντές, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν αντιμετώπιζαν κρίσεις άγχους ούτε είχαν εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι 220 εξ αυτών ταλαιπωρούνταν από τέτοιου είδους προβλήματα.
Ως εκ τούτου οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δυο ομάδες. Η δεύτερη ομάδα περιλάμβανε άτομα που παρουσίαζαν σημάδια κατάθλιψης.
Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ρώτησαν τους εθελοντές ποιό είναι το αγαπημένο τους χρώμα, ποιο χρώμα τραβά περισσότερο την προσοχή τους και αν αισθάνονται ότι κάποιο από τα χρώματα του τροχού αντανακλά τη διάθεσή τους.
Οι περισσότεροι εθελοντές, και από τις δυο ομάδες, δήλωσαν ότι το κίτρινο είναι το χρώμα που τραβά περισσότερο την προσοχή τους, ενώ διάλεξαν το μπλε για αγαπημένο τους χρώμα.
Ωστόσο οι διαφορές ήταν εμφανείς όταν οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να διαλέξουν μια απόχρωση που αντανακλά τη διάθεσή τους.
Οι «υγιείς» εθελοντές διάλεξαν κάποια απόχρωση του κίτρινου ενώ όσοι είχαν συμπτώματα κατάθλιψης διάλεξαν το γκρι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το γκρι χρώμα αντιστοιχεί σε μια μονότονη και άχρωμη ζωή, ενώ το κίτρινο αντίθετα συνδέεται με τη χαρά, την ευτυχία και τη θετική σκέψη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο «Τροχός Χρωμάτων του Manchester» θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση της κατάθλιψης, ειδικά στις περιπτώσεις που η επικοινωνία με τους ασθενείς είναι δύσκολη.
Πηγή WebMD


Και για τα ρούχα μας...........


Συνδυάστε τα χρώματα των ρούχων σας σωστά!

Ανοίγετε την ντουλάπα για να ντυθείτε και σας βασανίζει κάθε φορά το ίδιο ερώτημα; «Ταιριάζει το πουκάμισο αυτό με αυτή τη γραβάτα;» , “το πουλόβερ αυτό  με αυτό το παντελόνι;». Για να κάνουμε την ζωή σας πιο εύκολη θα σας δώσουμε μερικά tips-συμβουλές για να σας βγάζουν από το σχεδόν καθημερινό ερώτημα του «αν πάει»!
Αρχικά ταιριάζει το μαύρο με το καφέ ή το μπλε; Η απάντηση είναι «όχι» εκτός από ορισμένες μόνο περιπτώσεις όπου το καφέ είναι πιο ανοιχτό και αντίστοιχα και το μπλε. Η ακόμα όταν δεν είναι ένα σκέτα καφέ ή μπλε ρούχο.
Το ρούχο πασπαρτού που θα σας βγάλει ανά πάσα στιγμή από την δύσκολη θέση είναι το λευκό πουκάμισο. Επενδύστε λοιπόν σε ένα λευκό πουκάμισο αφού σας δίνει την δυνατότητα να το συνδυάσετε με οποιοδήποτε εύκολο ή δύσκολο ρούχο. Παράλληλα είναι ο καλύτερος συνδυασμός για εμπριμέ ρούχα ή πολύχρωμες γραβάτες. Το ίδιο ισχύει και για τα πιο ιδιαίτερα παντελόνια. Ωστόσο αποφεύγετε να τα φοράτε με μαύρα παντελόνια γιατί μπορεί να σας μπερδέψουν με το σερβιτόρο του μαγαζιού και να σας ζητήσουν ακόμα και το λογαριασμό!
Τα γκρι ρούχα και κυρίως τα παντελόνι και τα σακάκια σας βγάζουν εύκολα από το δίλημμα του «με τι θα φορέσω το αγαπημένο μου μπλουζάκι ή το αγαπημένο μου έντονο πουκάμισο ή πουλόβερ». Τα γκρι ταιριάζουν όμορφα με τα εμπριμέ και παράλληλα το γκρι προσδίδει, σαν χρώμα, ένα πιο σοφιστικέ χαρακτήρα στο ντύσιμό σας.
Μην συνδυάζετε ποτέ δύο έντονα χρώματα μαζί. Τα πράσινα δεν πάνε με τα κίτρινα, ούτε τα κόκκινα με τα πορτοκαλί κτλ. Κάντε πιο ήρεμους συνδυασμούς και φορέσετε μόνο ένα έντονο χρώμα κάθε φορά. Επίσης αποφύγετε το συνδυασμό του πράσινου με τον καφέ γιατί παραπέμπει σε κάτι από δέντρο!
Επίσης πετάξτε τα χρωματιστά παντελόνια ή κρύψτε τα για τις απόκριες. Τα έντονα παντελόνια μπορεί να τραβούν την προσοχή αλλά σίγουρα όχι με τον τρόπο που επιθυμείτε. Επιλέξτε παντελόνια μαύρα, καφέ, γκρι, μπλε, χακί και φυσικά τζιν!
Τέλος ένας έξυπνος και σίγουρος συνδυασμός χρωμάτων είναι αυτός που προέρχεται από την παλέτα. Ντυθείτε με συμπληρωματικά χρώματα -κόκκινο και πράσινο, κίτρινο και μωβ, μπλε και πορτοκαλί- και κεντρίστε τα βλέμματα. Προσοχή όμως! Χρησιμοποιείστε τους συνδυασμούς αυτούς σε πουκάμισα και πουλόβερ ή γραβάτες και όχι σε κουστούμια, σακάκια ή παντελόνια.
Και για το φαγητό μας...:

Χρώματα τροφίμων: Η παλέτα της φύσης στο πιάτο μαςΤο χρώμα, πανταχού παρόν ανά πάσα στιγμή στη ζωή μας, έχει την ανεξήγητη ιδιότητα να επηρεάζει, πέρα από την ψυχική μας διάθεση, και την όρεξή μας για φαγητό. Επιδιώκοντας, μάλλον, η φύση να συντηρεί αυτή τη διάθεση ακμαία και να μας προκαλεί συνεχώς το ενδιαφέρον να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις, φρόντισε να δώσει στις τροφές της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με πιο αναγνωρίσιμο εξ αυτών το χρώμα και μάλιστα σε τόσο μεγάλη ποικιλία, αντίστοιχη με αυτή του ουράνιου τόξου.

<A TARGET="_blank" HREF="http://ad.gr.doubleclick.net/click%3Bh%3Dv8/3a2c/3/0/%2a/r%3B229128404%3B0-0%3B0%3B53118950%3B4307-300/250%3B38427971/38445728/2%3B%3B%7Esscs%3D%3fhttp://www.peugeot.gr"><IMG SRC="http://s0.2mdn.net/2047614/1-backUp.gif" BORDER=0></A>

Ωστόσο, παρόλο που στη ζωή του ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με όλα τα χρώματα, σε κάποια μάλιστα έχει ιδιαίτερη συμπάθεια, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα (και πολύ δημοφιλή) που όταν συναντάμε σε φαγητά -σύμφωνα με ερευνητές τροφίμων- όχι μόνο δεν μας δημιουργούν όρεξη για να τα φάμε, αλλά μας προκαλούν και κάποια απέχθεια. Τα χρώματα αυτά είναι το μπλε, το μαύρο και το μωβ. Αυτό συμβαίνει γιατί από καταβολής κόσμου, καθώς οι άνθρωποι έψαχναν για τροφή, έμαθαν να αποφεύγουν τοξικά ή χαλασμένα τρόφιμα, τα οποία ξεχώριζαν από τα παραπάνω χρώματα.

Τα δημοφιλέστερα, λοιπόν, χρώματα τροφίμων, σύμφωνα με ερευνητές και ψυχολόγους, είναι το πράσινο, το καφέ και το κόκκινο. Το κόκκινο, μάλιστα, είναι το χρώμα που επιλέγουν πολλά εστιατόρια ως χαρακτηριστικό της εσωτερικής τους διακόσμησης, με σκοπό να διεγείρουν έτσι την όρεξη των πελατών. Αντίθετα, κάποιοι διαιτολόγοι προτείνουν, αν βρίσκεστε σε δίαιτα, να σερβίρετε το φαγητό σας σε μπλε πιάτα.

Παράλληλα, και σύμφωνα με άρθρο του Κλινικού Διαιτολόγου Κωνσταντίνου Ξένου στο Iatronet.gr, «Τα χρώματα των ανεπεξέργαστων τροφών, οφείλονται σε φυσικές χρωστικές που πέρα από τη χρώση, προσδίδουν και σημαντική διατροφική αξία.» Έτσι, συνδυάζοντας σωστά τα χρώματα που θα επιλέξουμε για το κάθε μας γεύμα, μας δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να απολαύσουμε μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων, αλλά και να κερδίσουμε σημαντικές βιταμίνες, ακόμα και να δημιουργήσουμε μία πολύ ισορροπημένη διατροφή που σταδιακά θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε και το βάρος μας. Πώς θα γίνει αυτό;

Στο βιβλίο του καθηγητή και ιδρυτή του UCLA Center for Human Nutrition David Heber “What color is your diet?” συστήνονται οι τροφές που, σύμφωνα με το χρώμα αλλά και τη σύστασή τους, που πρέπει να καταναλώνουμε και αυτές που θα έπρεπε να αποφεύγουμε και γιατί. Πριν τις κατηγοριοποιήσουμε, ωστόσο, μάθετε πως όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του τροφίμου (και δη των φρούτων και των λαχανικών) τόσο καλύτερο για τη διατροφή μας. Έτσι, χρωματίστε το… πιάτο σας ως εξής:

Τροφές των οποίων το χρώμα… δεν μας αρέσει * Κόκκινο κρέας με πολύ λίπος
* Κρόκος αυγών
* Σολωμός ιχθυοτροφείου
* Βούτυρο και Μαργαρίνη

Τροφές των οποίων το χρώμα μας αρέσει * Σόγια
* Λευκό κρέας (πουλερικών)
* Ασπράδι αυγών
* Φρούτα και λαχανικά
* Δημητριακά ολικής άλεσης
* Λάδι και έλαια από αβοκάντο

Τα «καλά» χρώματα ως ευεργετικές ουσίες των τροφίμων Όπως είπαμε, λοιπόν, και παραπάνω οι φυσικές χρωστικές των τροφίμων περιέχουν σημαντικότατες ουσίες για τον οργανισμό μας. Τι μαρτυρά, λοιπόν, το κάθε χρώμα και το αντίστοιχο τρόφιμο; Ο κύριος Ξένος αποκαλύπτει.

* Κόκκινο: Το συναντάμε στις ντομάτες, στο κόκκινο γκρέιπ φρουτ και στο καρπούζι. Οφείλεται στο λυκοπένιο, που πέρα από εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιστημονικές μελέτες και θεωρείται ασπίδα ενάντια του καρκίνου του προστάτη.

* Βαθύ κόκκινο: Το συναντάμε στα κόκκινα σταφύλια, στα κεράσια, στις φράουλες, στα ρόδια, στα βατόμουρα, στις κόκκινες πιπεριές και στις μελιτζάνες. Το χρώμα αυτό οφείλεται σε μία ομάδα ευεργετικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες εμφανίζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην υγεία των αγγείων, της καρδιάς κ.α. Οι φράουλες και τα κεράσια, συγκεκριμένα, εμπεριέχουν μεταξύ άλλων και το ελλαγικό οξύ, σημαντικό αντικαρκινικό στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...