Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Πως να ξεκινήσω το scrapbooking

  http://craftinspirationbynikoletta.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

Πως να ξεκινήσω το scrapbooking

Βασικά συστατικά κάθε σύνθεσης:
  • Φωτογραφίες
  • Άλμπουμ
  • Χαρτιά scrapbooking αλλά και απλά χαρτιά
  • Διάταξη σελίδας
  • Σχολιασμός
  • Διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα 
Δεν χρειάζεται να είστε καλλιτέχνες για να φτιάξετε μοναδικές σελίδες αναμνήσεων. Θα χρειαστείτε άλμπουμ, χαρτιά (σε διαφορετικά χρώματα, σχέδια και ποιότητες), ψαλίδι, κόλλα, μαρκαδόρους, κι ότι άλλο σας φανεί χρήσιμο π.χ. διαφορετικά χαρτιά, αυτοκόλλητα, κορδέλες, κουμπιά, αλυσίδες, χάντρες, σελίδες περιοδικών, εφημερίδων, συρραπτικό κλπ.

Δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί στο πώς θα φτιάξετε τις σελίδες σας. Ο μόνος κανόνας είναι το γούστο και το μεράκι σας.



Βήμα 1: Οι φωτογραφίες

Πρώτο στάδιο είναι να οργανώσετε τις φωτογραφίες σας, κατά θέμα (π.χ. γενέθλια, σχολείο, διακοπές) ημερομηνίες, στιγμές που αξίζει να θυμηθείτε (π.χ. ταξίδια, γάμοι, βαφτίσεις κλπ). Σκεφθείτε ότι κάθε σελίδα θα πρέπει με τις φωτογραφίες και τα σχόλιά σας (ναι γράφετε κιόλας) να διηγείται μία ιστορία.

Μία καλή ιδέα είναι να βάζετε τις φωτογραφίες ανά κατηγορία σε φακέλους αλληλογραφίας. Γράφετε έξω από το φάκελο το θέμα και την ημερομηνία. Ετσι όταν θα βρείτε χρόνο θα μπορείτε να κάνετε κι από ένα άλμπουμ τη φορά.

Οι περισσότερες σελίδες είναι διπλές. Δηλαδή, όταν θα ανοίξετε το άλμπουμ σας η δεξιά και η αριστερή σελίδα θα είναι δύο τμήματα της ίδιας ιστορίας. Οταν ξεκινάτε να φτιάξετε ένα θέμα, σκεφθείτε αν θα απλώνεται σε 1 ή 2 σελίδες. Θα μπορούσατε να βάλετε τον τίτλο και μία μόνο φωτογραφία στην αριστερή σελίδα και 3-4 ακόμη στη δεξιά σελίδα.

Αυτό βέβαια δεν είναι απαράβατος κανόνας. Ο αριθμός των σελίδων αλλά και το πλήθος των φωτογραφιών είναι θέμα γούστου και μόνο. Ο συνήθης αριθμός είναι 2-4 φωτογραφίες ανά σελίδα. Εχετε στο νου σας ότι αν και σας φαίνεται καλό το να χωρέσετε όλες τις φωτογραφίες σε μία σελίδα, οι σελίδες των άλμπουμ φαίνονται πιο όμορφες όταν δεν είναι πολύ φορτωμένες.

Και βέβαια οι ίδιες οι φωτογραφίες σας θα καθορίσουν το τί θα φτιάξετε. Η λογική του scrapbook είναι να διατηρήσετε τις φωτογραφίες σας, άρα φτιάχνετε σελίδες για να ομορφύνετε τη φωτογραφία σας, δεν φτιάχνετε τη σελίδα και ψάχνετε μετά τη φωτογραφία που θα ταιριάζει. Δουλέψτε με γνώμονα το υλικό που έχετε ήδη στα χέρια σας.

Και βέβαια, αν έχετε πολλές φωτογραφίες, μην διστάσετε να διαλέξετε τις καλύτερες. Δεν είναι ανάγκη να τις χρησιμοποιήσετε όλες. Επιλέξτε τις πιο όμορφες, εκείνες που ταιριάζουν περισσότερο μεταξύ τους ή εκείνες που πραγματικά δίνουν καλύτερα την εικόνα του θέματος που έχετε διαλέξει.
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες μπορούν να μπουν πάλι στο συρτάρι ή σε ένα CD και να κρατηθούν για πάντα.




Βήμα 2: Το Αλμπουμ

Εχετε διαφορετικές επιλογές για τα άλμπουμ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε κάποιο από τα άλμπουμ φωτογραφιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο (αρκετά ακριβά). Το άλμπουμ που θα διαλέξετε πρέπει να έχει μέσα χάρτινα φύλλα στα οποία να μπορείτε να κολλήσετε με κόλλα ή να γράψετε με μαρκαδόρο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα κλασσέρ με κρίκους και διαφανείς θήκες με τρύπες για να βάζετε μέσα εκεί τις σελίδες σας. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης, είναι ότι μπορείτε να προσθέτετε θέματα/σελίδες σε οποιαδήποτε θέση καθώς με τους κρίκους έχετε την ευελιξία αυτή και επίσης ότι δεν δεσμεύεστε από το χρώμα του χαρτιού/φύλλου όπως στο κλασσικό άλμπουμ.
 

Βήμα 3: Το Χαρτί




Αφού διαλέξετε τις φωτογραφίες σας, πρέπει να επιλέξτε τα χαρτιά που θα χρησιμοποιήσετε.

Στα μεγάλα βιβλιοπωλεία θα βρείτε χύμα φύλλα χαρτιού διαφορετικών μεγεθών και ποιοτήτων. Τα χαρτιά ποιότητας canson είναι πολύ καλά και επιπλέον βγαίνουν σε μία τεράστια ποικιλία χρωματικών τόνων. Μπορείτε να αγοράσετε τα μεγάλα φύλλα και να τα κόψετε στις διαστάσεις που θέλετε ή να αγοράσετε ήδη κομμένα χαρτιά σε μέγεθος Α4. Επίσης, τα μπλοκ με χαρτί για χαρτοκοπτική στο σχολείο έχουν περίπου 10 φύλλα Α4 σε διαφορετικά χρώματα. Τα χρώματα στα μπλοκ είναι τα έντονα βασικά (μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο κ.λ.π) άρα πιθανότατα δεν θα σας ταιριάζουν ως βάση, μπορείτε όμως να τα χρησιμοποιήσετε για σχέδια, μπορντούρες και κορνιζάρισμα των φωτογραφιών σας.

Σιγά-σιγά το μάτι σας θα αρχισει να εντοπίζει υλικά στα πιο απίθανα πράγματα. Π.χ. χάρτινες σακούλες από καταστήματα, κουτιά από παπούτσια, εφημερίδες, διαφημιστικά έντυπα. Για παράδειγμα, μου έφεραν ένα δώρο για την κόρη μου. Ηταν σε μία χάρτινη τυρκουάζ σακούλα που είχε επάνω της πανέμορφα λουλουδάκια σε πολλά χρώματα. Την κράτησα. Τα λουλουδάκια που έκοψα από αυτήν, έγιναν η τέλεια διακόσμηση στη σελίδα που έφτιαξα με φωτογραφίες της Πρωτομαγιάς.

Διαλέξτε λοιπόν ένα χαρτί που να ταιριάζει με τις φωτογραφίες σας. Μετά διαλέξτε ένα ακόμη χαρτί που να ταιριάζει στα χρώματα για να κορνιζάρετε τις φωτογραφίες σας. Το «κορνιζάρισμα» μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε απλά να κολλήσετε τη φωτογραφία πάνω στο χαρτί-κορνίζα και να το κόψετε στο μέγεθος που θέλετε. Η μπορείτε να το κόψετε με ψαλίδι ζιγκ-ζαγκ, ή μπορείτε ακόμα να το σκίσετε στις άκρες ή να το ξεφτίσετε . . . αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Ειδικά αν το χαρτί βάση έχει σχέδια και δεν είναι μονόχρωμο, θα είναι καλό να κορνιζάρετε τις φωτογραφίες σας με ένα μονόχρωμο χαρτί ώστε η φωτογραφία να ξεχωρίζει από τη βάση. Ακόμα κι αν η βάση είναι μονόχρωμη, η κορνίζα δείχνει πολύ πιο όμορφη τη φωτογραφία σας.

Οι συνδυασμοί χρωμάτων που θα κάνετε είναι αμέτρητοι. Βασική ιδέα είναι να διαλέξετε ένα χρώμα που είναι κοινό στις φωτογραφίες (π.χ μπλε αν οι φωτογραφίες είναι από θάλασσα, μωβ αν το παιδί σας φοράει ένα μωβ μπλουζάκι, κίτρινο αν έχετε φωτογραφίες του κήπου με κίτρινα λουλούδια). Αυτό θα είναι το βασικό σας χρώμα. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε κι ένα συμπληρωματικό χρώμα ή δύο. Το συμπληρωματικό χρώμα μπορεί να αποτελέσει την κορνίζα των φωτογραφιών σας.

Βήμα 4: Στήστε τη σελίδα σας



Τοποθετήστε τα υλικά σας πάνω στη σελίδα (τίτλος, κείμενα, φωτογραφίες, διακοσμητικά). Πριν τις κολλήσετε, βάλτε τα υλικά σε διαφορετικές θέσεις ώστε να δείτε ποιά διάταξη σας αρέσει περισσότερο.

Το μόνο όριο στη διάταξη είναι η φαντασία σας, υπάρχουν όμως μερικές γενικές ιδέες που βελτιώνουν την εμφάνιση των σελίδων μας. Το κέντρο της σελίδας είναι το πρώτο σημείο που πέφτει το μάτι, αν είναι πολύ άδειο, η σελίδα θα φαίνεται άδεια. Προτιμήστε να συγκεντρώσετε τις φωτογραφίες προς το κέντρο των σελίδων ή βάλτε κάποιο διακοσμητικό σε εκείνο το σημείο. Η χρησιμοποιείστε μπορντούρες, συχνά οι μπορντούρες στην πάνω και κάτω άκρη (ή στα πλαϊνά) μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά.

Βήμα 5: Γράψτε τα κείμενα
Μπορείτε να γράψετε τα σχόλιά σας απευθείας πάνω στη σελίδα, όμως τι γίνεται αν κάνετε κάποιο λάθος; Ολος ο κόπος σας θα πάει χαμένος. Καλύτερα λοιπόν να γράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί και μετά να το κορνιζάρετε και να το κολλήσετε όπως τις φωτογραφίες. Η μπορείτε να γράψετε το κείμενο στον υπολογιστή σας, να το τυπώσετε και να το κολλήσετε. Αυτή η λύση σας δίνει και πολλές επιλογές γραμματοσειρών και χρωμάτων.

Το ίδιο ισχύει και για τους τίτλους. Ειδικά για τους τίτλους, σκεφθείτε και την περίπτωση να κόψετε τυπωμένα γράμματα από περιοδικά για παράδειγμα και να τα κολλήσετε στο χαρτί γράφοντας τον τίτλο σας (σας θυμίζει χειροτεχνία Α’ Δημοτικού;). Η μπορείτε να ζωγραφίσετε μικρά τετραγωνάκια χαρτιού (λουλούδια, πεταλούδες κλπ) και πάνω εκεί να κολλήσετε τα έτοιμα γράμματα. Και μετά όλο μαζί στο χαρτί.

Τελειώσατε! Βάλτε τη σελίδα σας μέσα στην πλαστική θήκη και μετά μέσα στο άλμπουμ σας. Φτιάξατε το πρώτο σας scrapbook και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο σας.







Αναρωτιέστε μήπως γιατί οι scrapbookers ποτέ δεν βαριούνται να μαθαίνουν συνεχώς για καινούργιες συμβουλές;
Είναι απλό! Εξοικονομείς χρήματα, παίρνεις ιδέες και στο τέλος αναρωτιέσαι : '' μα καλά, πως και δεν το είχα σκεφτεί εγώ αυτό;" !!!
Δεν είναι υπέροχα ολα αυτά;
Στις συμβουλές αυτές θα βρούν λύσεις, ιδέες και εύκολες τεχνικές αυτοί που μόλις αποφάσισαν να ξεκινήσουν το scrapbooking αλλά και αυτοί που ήδη εξασκούν το χόμπι.

  • Επιλέξτε μια φωτογραφία που θα είναι το κεντρικό σας σημείο. Μεταχειριστείτε τις άλλες φωτογραφίες ως συμπληρωματικές που θα σας βοηθήσουν να διηγηθήτε το υπόλοιπο της ιστορίας σας. Ξεκινώντας αριστερά προς τα δεξιά, η πάνω-αριστερή γωνία είναι ένα άριστο σημείο για να βάλετε την κεντρική φωτογραφία σας, όταν έχετε επιπλέον διάφορες φωτογραφίες που θέλετε επίσης να χρησιμοποιήσετε στο σχεδιάγραμμά σας.
  •  Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήτε φόντο (mat) για κάθε φωτογραφία στο layout σας, εκτός κι αν επιθυμείτε να ξεχωρίζουν όλες απο το backround. Πάντα όμως να χρησιμοποιήτε φόντο στην κεντρική φώτογραφία
  • Σας τέλειωσαν οι glue dots και θέλετε να στερεώσετε μια κορδέλα; Στερεώστε την στις ακρες με brads.
  • Πώς να απλώσετε την υγρή κόλλα γρήγορα σε μια μεγάλη περιοχή επιφάνειας; Αντί να πετάξετε μια χρησιμοποιημένη τηλεκάρτα χρησιμοποιηστε την ως σπάτουλα! Μπορείτε μετά να την καθαρίσετε και να την επαναχρησιμοποιήσετε.
  • Θέλετε ένα ευδιάκριτο background; Κόψτε ένα κομμάτι χαρτι patterned σε μια μεγάλη καμπυλωτή μορφή και κολλήστε το στο cardstock σας. Δημιουργεί αμέσως οπτικό ενδιαφέρον στο background σας. Αυτο μπορείτε να το πετύχετε είτε σχεδιαζοντας ελεύθερα με το χέρι σας, είτε χρησιμοποιώντας ένα πιάτο, ποτήρι και ο,τι άλλο σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την κυρτή γραμμή.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το οπτικό ενδιαφέρον στο background σας χρησιμοποιώντας punches. Κόψτε με αυτά διάφορα σχήματα και προσθέστε τα στις σελίδες σας.
  • Τυλίξτε κορδέλες γύρω απο την κεντρική σας φωτογραφία για να δώσετε έμφαση
  • Προσθέστε έναν φάκελο στις επιθυμητές σας διαστάσεις στο layout σας για να βάλετε εκεί επιπλέον πληροφορίες και τίτλους που θα γράψετε. Δώστε στο φάκελό σας μια μοναδικό εμφάνιση διακοσμώντας τον όπως θέλετε.
  • Για να προσθέσετε περισσότερο οπτικό ενδιαφέρον στα λουλούδια σας, προσθέστε ένα brad στο κέντρο τους. Και τα brads επίσης μπορούν να σας βοηθήσουν να στερεώσετε κατόπιν το λουλούδι στη σελίδα.
  • Εκτός από τα brads, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουμπί στο κέντρο των λουλουδιών. Μπορείτε επιπλέον να δέσετε έναν φιογκο περνωντας απο τις τρυπουλες των κουμπιών με νήμα λεπτό. 
  • Για τιτλο στο layout σας μπορείτε να κοψετε τα γράμματα απο patterned χαρτια
  •  Δεν έχετε κορδέλα να βάλετε στο layout; Κόψτε μακρόστενες λωρίδες απο χαρτια με μοτίβα και χρησιμοποιήστε αυτά αντί κορδέλας
  • Για να ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες σας χρησιμοποιήστε λευκού χρώματος χαρτί (matting) που θα εξέχει γυρω απο φωτο ή γλυτωστε χρόνο ζητώντας απο τον φωτογράφο να εκτυπωσει τις φωτογραφίες με λευκό περίγραμμα!
  • Θέλετε να εστιάσετε την προσοχή στην κεντρική φωτογραφία;Αντι για matting χρησιμοποιήστε χρωματιστά  photo corners.
  • Θέλετε ένα πιο μοντέρνο ύφος στη σελίδα σας; Αφήστε πολύ κενό χώρο.Αλλα σιγουρευτείτε οτι το κεντρικό σας θέμα είναι εντονο!
  • Επενδύστε σε εργαλεία που θα τα χρησιμοποιείτε συχνα. Ειναι προτιμότερο να ξοδέψετε λιγα παραπάνω λεφτά για πράγματα που σίγουρα θα γίνουν το δεξί σας χέρι, όπως π.χ ενας χαρτοκόπτης!



  • Τυπώστε τον τίτλο σας σε διαφάνεια και κολληστε την πάνω σε μια φωτογραφία
  • Γράψτε την περιγραφή σας σε ένα κομμάτι χαρτί και κολλήστε πάνω του ιδια διάστασης διαφάνεια
  • Σε εναν τίτλο ανακατέψτε γράμματα με διαφορετικές γραμματοσειρες 
  • Θέλετε να τοποθετήσετε το κειμενό σας τέλεια πάνω στο layout σας; Τυπωστε το σε διαφανεια και τοποθετήστε το όπου επιθυμείτε!
  • Χρησιμοποιήστε ύφασμα για φόντο ή κόψτε λωρίδες υφάσματος αντί για κορδέλα
  • Τσαλακώστε το χαρτί πρίν το χρησιμοποιήσετε!
  • Δεν χρειάζεται να αγοράσετε τα  πάντα!!!Πολλοί scrapbookers στην πορεία βρίσκουν τους εαυτούς τους " συλλέκτες scrapbook προμηθειών. Η αλήθεια είναι οτι το χόμπι αυτό είναι εθιστικό και θα θέλετε να αγοράζετε συνεχώς καινούργια υλικά αλλά προσπαθήστε να θέσετε όρια και προυπολογισμούς!Μην ξεχνάτε το λόγο που αποφασίσατε να ξεκινήσετε το χόμπι κι αυτός είναι γιατί θέλατε απλά να περασετε ομορφες στιγμες δημιουργώντας ένα μοναδικό τρόπο για να αναδείξετε τις αναμνήσεις σας . Πάντα να φτιάχνετε λίστα με τα απαραίτητα πριν αποφασίσετε να αγοράσετε τα υλικά σας ή θέστε ενα μηνιαίο προυπολογισμο!
Μπορέιτε να δημιουργήσετε πανέμορφες σελίδες απλά και μόνο με μερικά χαρτια!!! Σκεφτήτε πόσα υλικά αγοράσατε στο παρελθόν απο παρόρμηση και δεν τα χρησιμοποιήσατε ποτέ ή τα χρησιμοποιήσατε για λίγο!
Ενας γενικός κανόνας είναι ο κανόνας του ευρω!Δηλαδη π.χ. αν ενα υλικό κανει 45 ευρω σκεφτείτε αν θα το χρησιμοποιήσετε 45 φορες!!!
  • Για να κόβει καλύτερα το punch μετα απο κάποιες χρήσεις, δοκιμάστε να κόψετε αλουμινόχαρτο. Το κρατάει σε φόρμα!
  • Κερδίστε χρόνο τοποθετοντας στο φόντο σας ( matting) περισσοτερες απο μια φωτογραφια, δημιουργώντας έτσι εφέ πολαροιντ!
  • Παρτε ιδέες για χρωματικούς συνδυασμούς απο σελίδες περιοδικών!
  • Δυσκολευεστε να βαλετε κόλλα σε μικρά κομματια χαρτιου που κόψατε με το punch; Πριν κοψετε με το punch κολληστε στο χαρτι κολλα διπλης οψεως και κατόπιν κοψτε εκεί που βάλατε την ταινιόκολλα.Ξεκολληστε μετα το προστατευτικό χαρτι της ταινιόκολλας και είστε ετοιμοι να κολλησετε!
  • Δεν ξέρετε τι να γράψετε για κείμενο; Αντιγράψτε ένα στίχο, ποίημα, τίτλο απο περιοδικά και ταινίες ή ένα ρητό.
  • Φτιάξτε πλαίσια για τις φωτογραφίες σας με κορδέλες
  • Μια φοβερή ιδέα για τίτλο απο τις διακοπες σας είναι να γραψετε τον τίτλο που θέλετε στην άμμο και μετά να το φωτογραφίσετε! Μετά χρησιμοποιήστε αυτη τη φώτογραφία για τίτλο!
  • Μια πρωτότυπη ιδέα, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πολλές φώτογραφιες σε ενα layout, ειναι να τις τοποθετήσετε σε στυλ κολάζ!
  • Να αποθηκεύετε  τα μελάνια σας ανάποδα αν θέλετε να διαρκέσουν περισσότερο!
  • Αν θέλετε να κατευθύνεται το ματι στον τιτλο σας κοψτε ενα βέλος απο χαρτι με μοτίβο και κολλήστε το εκεί που θέλετε.
  • Αν προτιμάτε το χειρόγραφο κείμενο απο την εκτύπωση στο word αλλα δεν θέλετε να είναι στραβό, χρησιμοποιήστε ένα χάρακα για οδηγό!
  • Αντι να ξοδεύετε συχνά σε ετοιμα υφασμάτινα λουλούδια, φτιάξτε τα δικά σας επενδύοντας σε punches σε σχημα λουλουδιών σε διαφορετικά μεγέθη και κοψτε λουλουδια σε ποικιλία χρωμάτων και χαρτιών. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε στρώσεις ή και μόνα τους.
  • Μια διαφορετική άποψη για το στύλ κειμένου σας είναι να το γράψετε με κάθετη κατευθυνση.
  • Φτιάχνετε ενα layout για το παιδί σας; Αφηστε το να γραψει αυτο το κείμενο!!!
  • Προσθεστε στο layout σας μια λωριδα που θα την βαψετε με λευκή ακρυλική μπογιά και κατόπιν γραψτε εκεί το κειμενό σας ή κολληστε τα ετοιμα γράμματα.
  • Γράψτε σε μια λωρίδα χαρτιού τα ονόματα αυτών που απεικονίζονται στη φωτογραφία, σε διαφιρετικές γραμματοσειρές και μεγέθη και διακοσμήστε τη σελίδα σας!
Απολαυστε το!Μπορει στην αρχή τα έργα σας να μην μοιάζουν συναρπαστικά οπως αυτά που βλεπετε στις ιντερνετικές σας εξορμήσεις χαζευοντας τις gallery , αλλά να θυμάστε οτι το χόμπι αυτό είναι για να περνάτε ευχαριστες στιγμες δημιουργώντας κι όχι να σας προσδίδει παραπάνω αγχος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...