Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Πώς φτιάχνουμε χαρταετό???

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΧΑΡΤΑΕΤΟ "
Τι θα χρειαστείτε:
  • Χαρτί περιτυλίγματος μονόχρωμο ή μια άσπρη πλαστική σακούλα αρκετά μεγάλη (τουλάχιστο 30x40 εκατοστά)
  • Δυο μικρά καλάμια 30 εκατοστά μήκος
  • Ψαλίδι ή χαρτοκόπτη
  • Διάφανη κολλητική ταινία 1,5 εκατοστά φάρδος
  • Λεπτό σπάγκο
  • Δυο κομμάτια όμορφη κορδέλα
Τι θα κάνετε:
1. Κόψτε το περίγραμμα του χαρταετού. Χρησιμοποιήστε ένα διπλωμένο χαρτί ή τον διπλωμένο πάτο μιας άσπρης πλαστικής σακούλας 
2. Διακοσμήστε το πάνω μέρος. Μπορείτε να κολλήσετε αυτοκόλλητα ή να το βάψετε με μαρκαδόρους. Σιγουρευτείτε ότι το πάνω μέρος του χαρταετού σας δείχνει κάπως έτσι (εικόνα 2), έτσι δεν θα κάνετε το σχέδιό σας ανάποδα.
3. Τοποθετείστε τα καλαμάκια προσεκτικά στην πίσω πλευρά του χαρταετού ώστε να έρχονται ακριβώς στις γωνίες. Κολλήστε με ταινία κάθε καλαμάκι όπως στην εικόνα . Η ταινία στο τελείωμα από τα καλαμάκια θα πρέπει να διπλώνει πάνω από τις άκρες του χαρταετού.
4. Χρησιμοποιείστεπερίπου 80 εκατοστά σπάγκο για να κάνετε το (ζύγι), τον οδηγό πλοήγησης και ισορροπίας του χαρταετού. Δέστε ένα χαλαρό κόμπο σε κάθε άκρη από το ζύγι για να βοηθήσετε το σπάγκο να αντέξει στο τράβηγμα, κάτω από την ταινία. Κολλήστε με την κολλητική ταινία τις άκρες του σπάγκου στην κάτω πλευρά του χαρταετού, όπως φαίνεται στην εικόνα 4. Πιέστε την ταινία σταθερά επάνω από κάθε άκρη του σπάγκου. Κολλήστε τις άκρες από τις ουρές στο τελείωμα από τα καλαμάκια όπως στην εικόνα.
5. Διπλώστε τον χαρταετό στη μέση κατά μήκος (χωρίς να τον τσακίσετε), ώστε να έρθουν για λίγο σε επαφή μεταξύ τους προσωρινά οι γωνίες που ενώνονται με το ζύγι. Βρείτε τη μέση του σπάγκου και δέστε μια μικρή θηλιά. Προσθέστε μετά την (καλούμπα) σας σ' αυτήν τη θηλιά. 















Κατασκευή χαρταετού   2
Πώς να φτιάξετε ένα κλασικό εξάγωνο αετό
Υλικά για τον χαρταετό

Τρεις βέργες ή καλάμι ή κάποιο άλλο ελαφρύ ξύλο

Σπάγκος

Κόλλα

Χαρτί γλασέ σε χρώμα της αρεσκείας σας ή πολύ λεπτό νάιλον

Λεπτό σύρμα

Ταινία κολλητική

Χρωματιστά χαρτιά ή εφημερίδες για την ουρά


Κατασκευή χαρταετού
Παίρνουμε τα τρία ξύλα και τα κόβουμε όλα στο ίδιο μήκος (60- 80 εκατοστά). Τα δένουμε με τον σπάγκο στο κέντρο πολύ σφιχτά μεταξύ τους (το ένα πάνω στο άλλο).Αφήνουμε περίπου μισό μέτρο σπάγκο να κρέμεται.
Χαρταετός 1: (c) paidorama.com  Στην άκρη του ενός ξύλου δένουμε σφιχτά το συρματάκι (εάν δεν έχετε χρησιμοποιήστε σπάγκο).Το περνάμε περιμετρικά στο σκελετό του χαρταετού δένοντας το σφιχτά γύρω από κάθε ξυλαράκι , σε μια εγκοπή που θα κάνουμε με ένα μαχαιράκι. Πρέπει να προσέξουμε καθώς θα δένουμε το σύρμα να διατηρούνται ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα ξύλα ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.
Χαρταετός 2: (c) paidorama.com   Βάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή στο πλαστικό και το κόβουμε γύρω γύρω στην περίμετρο του εξαγώνου αφήνοντας ένα περιθώριο ως 5 εκατοστά.
Χαρταετός 3: (c) paidorama.com   Εδώ ήρθε η ώρα να βάλετε το δικό σας στίγμα στον χαρταετό . μπορείτε να κολλήσετε ή να ζωγραφίσετε ότι επιθυμείτε ,αρκεί να μην τον βαρύνετε πολύ… Αφού τον διακοσμήσουμε βάζουμε ξανά τον σκελετό πάνω στο χαρτί και διπλώνουμε τα περιθώρια προς τα μέσα «αγκαλιάζοντας) το σύρμα σαν στρίφωμα. Το κολλάμε με κόλλα ή ταινία.

Σε δύο άκρα (β,γ)στερεώνουμε σπάγκο ώστε να δέσουμε στην μέση του την ουρά . Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή ώστε αβ=αγ=γδ=βδ. Η ουρά πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού έτσι ώστε ο χαρταετός μας να μπορεί να πετάει τέλεια. Την ουρά θα την φτιάξετε από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μήκους περίπου 20 εκ. και θα τα δέσετε στον σπάγκο σε απόσταση 20 εκ. το ένα από το άλλο. Στα απέναντι άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά μας (ε ,ζ) θα δέσουμε τα ζύγια . Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί είναι το σημαντικότερο κομμάτι του αετού μας. Θα δέσουμε 2 κομμάτια σπάγκο στα άκρα ε& ζ και το καθένα θα ενωθεί με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται στο κέντρο του αετού .Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένουμε την καλούμπα μας. Είστε έτοιμοι να αμολήσετε καλούμπα. Καλές πτήσεις και μην ξεχνάτε να μείνετε μακριά από τα σύρματα της Δ.Ε.Η… 






Πώς να φτιάξετε τον δικό σας χαρταετό:    3
Για χαρταετό σε σχήμα διαμαντιού θα χρειαστείτε:
- Σπάγγο
- Κόλλα ή κολλητική ταινία
- Ανθεκτικό χαρτί (102cm x 102cm)
- Δύο ανθεκτικές βέργες από καλάμι ή ελαφρύ ξύλο. Η μία πρέπει να έχει μήκος 90cm και η άλλη 102cm
- Μαρκαδόρους και μπογιές για να διακοσμήσετε τον χαρταετό σας.


Οδηγίες:
1. Τοποθετήστε την μικρότερη βέργα οριζοντίως και κάθετα επί της μακρύτερης βέργας σχηματίζοντας έναν σταυρό. Η μικρή βέργα πρέπει δεν πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς στο μέσο της μεγαλύτερης αλλά ψηλότερα, ενώ τα άκρα της μικρής βέργας πρέπει να απέχουν ακριβώς το ίδιο από την ένωσή τους με την μεγαλύτερη βέργα.
2. Δέστε γερά μεταξύ τους τις δύο βέργες.
3. Στα τέσσερα άκρα του σταυρού που σχηματίστηκε φτιάξτε εγκοπές αρκετά βαθιές ώστε να μπορείτε να περάσετε από μέσα τον σπάγγο που χρησιμοποιείτε. Περάστε σπάγγο μέσα από τις τέσσερις εγκοπές. Κάντε μια θηλιά στο πάνω μέρος του σταυρού με τον σπάγγο και στερεώστε τον δένοντάς τον γύρω από την βέργα. Τεντώστε τον σπάγγο τραβώντας τον από το κάτω μέρος του σταυρού και κάντε και εκεί μια θηλιά. Ο σπάγγος πρέπει να είναι τεντωμένος, αλλά όχι τόσο ώστε να λυγίζει τις βέργες. Στερεώστε καλά τον σπάγγο κόψτε το κομμάτι που σας περίσσεψε.
4. Απλώστε το χαρτί πάνω στον σταυρό. Κόψτε το γύρω γύρω αφήνοντας περιθώριο 2-3cm. Διπλώστε τις άκρες αυτές (το περιθώριο) γύρω από τον τεντωμένο σπάγγο και κολλήστε το με ταινία ή κόλλα ώστε το χαρτί να είναι τεντωμένο.
5. Κόψτε ένα κομμάτι σπάγγου περίπου 122cm και δέστε την μια άκρη στην θηλιά στο επάνω μέρος του σταυρού και την άλλη στην θηλιά στο κάτω μέρος του σταυρού. Κάντε μια θηλιά στον σπάγγο αυτό, ακριβώς πάνω από την ένωση των βεργών. Από αυτήν την θηλιά θα περάσει η καλούμπα.
6. Με ένα κομμάτι σπάγγο στον οποίο θα δέσετε κορδέλες σε απόσταση περίπου 10cm η μία από την άλλη θα φτιάξετε την ουρά του χαρταετού. Στερεώστε την ουρά στην θηλιά στο κάτω μέρος του σταυρού.
7. Διακοσμήστε τον χαρταετό σας.


Ο χαρταετός σας είναι έτοιμος!



Χαρταετός    4

Θα χρειαστούμε:
3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, μήκος όσο θέλουμε να είναι το μήκος του αετού μας, ας πούμε περίπου 80 εκατοστά το καθένα (η ακόμα καλύτερα πηχάκια από καλάμι ξερό)
χαρτί γλασέ ή πολύ λεπτό νάιλον
γερό σπάγκο
λεπτό σύρμα
κολλητική ταινία
χρωματιστά χαρτιά ή κορδέλες για την ουρά

Κατασκευή



Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνουμε δυο μικρές εγκοπές.
Δένουμε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται (σχήμα 1).

Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα, και το περνάμε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή.
Φροντίζουμε όπως θα γυρίζουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.



Ακουμπάμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, και το κόβουμε γύρω - γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών (σχήμα 2).

Σ αυτό το σημείο, μπορούμε ν’ αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, έτσι ώστε να έχουμε έναν μοναδικό χαρταετό. Μπορούμε να κολλήσουμε διάφορα διακοσμητικά, ή να ζωγραφίσουμε την σημαία της αγαπημένης μας ομάδας, πρόσωπα, πεταλούδες, πουλιά και ζώα.
Κατόπιν ξαναβάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλούμε με κολλητική ταινία.



Σε δυο άκρα (β & γ) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στην μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε: αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει (σχήμα 3).

Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε, από λωρίδες που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ 20 εκατοστά, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο.
Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά, (ε & ζ), δένουμε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο.
Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.
Προσοχή : Πολλοί σπάγκοι είναι δυνατόν να κεραυνοβολήσουν αυτόν που κρατάει το σχοινί (την καλούμπα) δηλαδή.

Δεν πετάμε αετό σε περιοχή με εναέρια σύρματα, είναι κίνδυνος θάνατος.

Καλό είναι ένας να σηκώνει τον αετό κρατώντας το από τις άκρες που δένει η ουρά και ο άλλος αφού περιμένει να δει το πρώτο καλό αεράκι τραβάει με δύναμη το σπάγκο ή τρέχει στην αντίθετη φορά για να βρει ο αετός αντίσταση και να σηκωθεί. Αν ο αετός σας κάνει τούμπες, δείτε αν τα ζύγια σας είναι σωστά. Αν ο αετός έχει αστάθεια, βαρύνετε πιο πολύ την ουρά του.

Για το αρθράκι αυτό δανείστηκα τα σχέδια και ένα μεγάλο μέρος του κειμένου, από τις ιστοσελίδες matia.gr τους οποίους και ευχαριστώ.
__________________


Πρόβλημα 1: Ο αετός δεν πετάει, τρέμει ή κάνει μεγάλους κύκλους και πέφτει κάτω:

Πιθανές λύσεις:
Πρόσθεσε ουρά.
Κούνησε τα ζύγια για να αλλάξεις τη γωνία του αέρα.
Ο αέρας είναι πολύ δυνατός.

Πρόβλημα 2. Ο αετός κοντράρει καλά στον αέρα αλλά ανεβαίνει με δυσκολία:

Πιθανές λύσεις:
Κούνησε τα ζύγια ώστε να αλλάξεις τη γωνία του αέρα.
Αφαίρεσε ουρά.
Περίμενε να φυσήξει δυνατότερος αέρας.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε ποτέ ότι:
Αποφεύγουμε να πετάμε χαρταετό κοντά σε σπίτια ή σε δρόμους γιατί μπορεί να "τρακάρει" σε καμιά κολώνα και να βγει BLR (Beyond Local Repair).
Δεν πετάμε χαρταετό κοντά σε δέντρα
Αποφεύγουμε τα ηλεκτροφόρα καλώδια ­ γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
Φοράμε γάντια γιατί καθώς το σκοινί ξετυλίγεται πολύ γρήγορα μπορεί να πληγώσει τα χέρια
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...