Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Νηστεία

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ.










Δύο λόγια για την νηστεία

Η νηστεία αδελφέ είναι εντολή του Θεού. Η πρώτη και η πιο παλιά από όλες. Την έδωσε στούς πρωτοπλάστους μέσα στον παράδεισο,για να μπορέσουν να προφυλαχθούν οι πρωτόπλαστοι από επικίνδυνο και πρόωρο χρίση του δέντρου της γνώσεως .


Έδωσε σε αυτούς εντολή ο καλός θεός να μην φάνε ( να νηστέψουν δηλαδή) από αυτό το δέντρο, έως ότου με την άσκηση και την τελείωση που από αυτήν θα προέλθει ,να γίνουν ώριμοι.


Αυτοί όμως με την σύσταση του διαβόλου και την δική τους ελευθερία,παράκουσαν την εντολή του θεού και εξετροχιάσθηκαν από την οδό της τελειώσεως ,και ήταν αδύνατο πλέων να φτάσουν στην αθανασία και την θέωση για την οποίαν ήταν πλασμένοι.


Η νηστεία έκτοτε θεωρείτε βασικό «εργαλείο» στην καταπολέμηση του διαβόλου και του κακού εαυτού μας ...; Ο Χριστός μας , τόνισε ακόμη περισσότερο την αξία της νηστείας. Είπε: "Το γένος τούτο ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία" . Δηλ. με τη νηστεία πολεμάμε τον διάβολο και νικάμε τις πονηρίες του καθώς και γίνεται ευαίσθητη η ανθρώπινη μας φύση στην αγάπη Του και στη χάρη Του.
Δεν μπορούμε να λεγόμαστε Χριστιανοί και να λέμε ότι αγαπάμε το Χριστό ,όταν δεν τηρούμε τις εντολές Του ...;και μάλιστα την πρώτη από όλες. Η νηστεία που προηγείται Πάσχα ,Χριστουγέννων μας βοηθάει ακόμη για να ζήσουμε και να βιώσουμε στην ύπαρξη μας το γεγονός της κάθε εορτής.


Μην ξεχνάμε επίσης πως μαζί με την νηστεία των τροφών πρέπει να φροντίζουμε και για την νηστεία των παθών μας ,σε πολλούς δε ύμνους τις Εκκλησίας μας καθώς και στην Πατερική πρακτική θεωρείτε ολοκληρωμένη η νηστεία μας μόνο, όταν φροντίζουμε απαραίτητα και για τα δύο, και την νηστεία των τροφών και την νηστεία των παθών.


Έτσι λοιπόν, οι Άγιοι μας καθόρισαν εμπνεόμενοι από το άγιο Πνεύμα για την ζωή των Χριστιανών ,όσο αφορά το φαγητό ,στο τι πρέπει να τρώμε την κάθε ημέρα και εποχή.


Για την νηστεία των παθών καλό είναι να μην κάνει ο καθένας όπως αυτός νομίζει ,αλλά να αφεθεί στην διάκριση και να συμβουλεύετε τον πνευματικό του πατέρα ,τον ( εξομολόγο του δηλαδή.)


Ας ακούσουμε δυο χαρακτηριστικούς λόγους των αγίων Βασιλείου του Μεγάλου και του οσίου Ηλία για την πραγματική νηστεία.

Λέει ο Άγιος Βασίλειος :

''MΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙΣ όμως το καλό της νηστείας μόνο στην αποχή από το φαγητό. Γιατί πραγματική νηστεία είναι μόνο να μην κάνεις τίποτε άδικο. "ΝΑ Λύνεις κάθε δεσμό αδικίας". Συγχώρησε τον πλησίον σου για το κακό που σου έκανε και ξέχασε αυτά πού σου χρωστάει.


"Η νηστεία σας να είναι καθαρή απο δικαστικές πράξεις και προστριβές." Κρέας δέν τρως αλλά κατασπαράζεις τον αδελφό σου. Νηστεύεις το κρασί αλλα εισαι σπάταλος στις αδικίες. Περιμένεις να έρθει το βράδυ για να φάς αλλά ξοδεύεις ολη την ημέρα σου στα δικαστήρια. " Αλοίμονο σε κείνους που δεν μεθάνε απο κρασί αλλα απο τις αδικίες.


ΝΟΜΙΖΩ λοιπόν οτι καμιά συμβουλή δεν μπορεί να αγγίξει τόσο την ψυχή του λαίμαργου και να τον αλλάξει οσο και μια τυχαία μόνο συνάντηση με τον εγκρατή. Και μού φαίνεται πως αυτό σημαίνει να τρως και να πίνεις με τέτοιο τροπο που να αποτελεί τιμή για το Θεό, ώστε ακόμα και στο τραπέζι να λάμπει η ζωή μας ενα καλό εργο, και να δοξάζεται ο ουράνιος Πατέρας μας. ''


Λέει ο όσιος Ηλίας:
Μερικοί προσέχουν πολύ την είσοδο των φαγητών ,αλλά αδιαφορούν για την έξοδο των λόγων .Δεν έχουν μάθει να διώχνουν την οργή απ'; την καρδιά τους ,και την επιθυμία από την σάρκα τους ,όπως λέει ο Εκκλησιαστής ,όμως έτσι μόνο κτίζεται η καθαρή καρδιά από το Πνεύμα που ανακαινίζει.











Έτσι λοιπόν οι νηστείες της εκκλησίας έχουν αναλυτικά :

Α) Hμέρες αυστηρής νηστείας:


Είναι η Tετάρτη και η Παρασκευή όλου του χρόνου και ιδιαίτερα των περιόδων νηστείας (σαρακοστών).


Νηστεία σημαίνει, φαγητό xωρίς λάδι,(πάντα βέβαια σύμφωνα και με την υγεία και την αντοχή κάποιου και φυσικά την συμβουλή του πνευματικού του ιερέα ).


Την Παρασκευή νηστεύουμε επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος, σταυρώvουμε με την νηστεία μας τον κακό εαυτό μας, για να μας ελεήσει τους ανάξιους, όπως ελέησε τον σταυρωμένο ευγνώμονα ληστή.


Την Tετάρτη για να θυμόμαστε ότι ένας φίλος του Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη, και να το συνειδητοποιούμε ότι κι εμείς, παρ' ότι είμαστε φίλοι Του, είναι δυνατό, αν δεν προσέχουμε και δεν αγωνιζόμαστε , να Τον προδώσουμε.


'Όταν τις ημέρες που έχουμε χρέος να κάνουμε αυστηρή νηστεία συμπέσει κάποια εορτή, γίνεται "κατάλυση" (δηλ. χαλάρωση της νηστείας):


Αν είναι εορτή αγίου τρώμε λάδι, αν είναι εορτή της Παναγίας ή του Προδρόμου τρώμε ψάρι.

Οι ημέρες :Δευτέρα, Tρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή είναι ημέρες καταλύσιμες, δηλ. τρώμε απ' όλα ό,τι Θέλουμε, εκτός από τις περιόδους νηστειών.


Το Σάββατο και την Κυριακή δεν επιτρέπεται ποτέ να γίνει αυστηρή νηστεία, δηλ. χωρίς λάδι. 'Όλο το xρόνo ένα μόνο Σάββατο νηστεύουμε το λάδι, δηλ. το Μεγάλο Σάββατο, επειδή την ημέρα αυτή ο Xριστός είναι σωματικά στον τάφο και η ψυχή Του έχει κατέβει στον Άδη να αναστήσει τον προπάτορα Αδάμ.


β) Σαρακοστές είναι οι εξής:

Α. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή:


Aρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου. Γίνεται προς τιμήν του Χριστού και ιδίως του Πάθους Του για μας. Κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή γίνονται οι εξής καταλύσεις:
΄Οποια μέρα και αν πέσει του Ευαγγελισμού τρώμε ψάρι, και των αγίων 40 Μαρτύρων τρώμε λάδι. Το ίδιο και στις 26 Μαρτίου εορτή της Συνάξεως αρχαγγέλου Γαβριήλ.


Β. Η νηστεία της Σαρακοστής των Χριστουγέννωv:

Από 15 Νοεμβρίου μέχρι και 24 Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής) από την αρχή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου (του Αγίου Σπυρίδωνα).



Η Νηστεία της Παναγίας:


Από 1 Αυγούστου μέχρι και 14 Αυγούστου. Νηστεύουμε προς τιμήν της Παναγίας και για την ψυχή μας. (Επειδή και η Παναγία νήστεψε 15 ημέρες, πριν από την Κοίμησή της για την ψυχή της σύμφωνα με την παράδοση ) Αν εκείνη νήστεψε για την ψυχή της, τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Η νηστεία είναι αυστηρή. Ψάρι τρώμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (6 Αυγούστου).


4. Νηστεία των Αγίων Αποστόλων:

Από την Δευτέρα μετά την Kυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνήθως η νηστεία αυτή είναι πολύ μικρή. Νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή. 'Όλες τις άλλες ημέρες, τρώμε αν θέλουμε ψάρι, μέχρι τις 24 Ιουνίου (Γενέθλιον του Προδρόμου). Από 25 μέχρι 28 Ιουνίου νηστεύουμε αυστηρότερα προς τιμήν των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Αν η εορτή της Παναγίας (15 Αυγούστου) και των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) πέσουν ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, τρώμε μόνο ψάρι. Αν πέσουν οποιαδήποτε άλλη ημέρα τρώμε από όλα.


Γ) Αυστηρή Νηστεία κάνουμε και στις εξής ημέρες:

5 Ιανουαρίου (Παραμονή Θεοφανείων).

14 Σεπτεμβρίου (Ύψωση του Τιμίου Σταυρού), γιατί είναι κάτι το ανάλογο με την Μεγάλη Παρασκευή.
29 Αυγούστου (αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου) σε ένδειξη πένθους για την άδικη θανάτωση του αγιοτέρου ανθρώπoυ της παγκόσμιας Ιστορίας (Aνώτερη από τον Πρόδρομο είναι μόνο η Παναγία).

Αν οι τρεις αυτές ημέρες τύχουν Σάββατο ή Kυριακή, τρώμε λάδι.

Ξανά υπογραμμίζουμε: ένα Σάββατο νηστεύουμε το λάδι, το Μ. Σάββατο, και καμιά Kυριακή!!! Γιατί η Kυριακή είναι εορτή χαρμόσυνη, εορτή της Ανάστασης του Χριστού.


δ) Περίοδοι Απολυτές.

Η Εκκλησία δεν καθώρισε μόνο περιόδους νηστείας, καθώρισε και περιόδους "απολυτές" , που τρώμε από όλα, όλες τις ημέρες και την Tετάρτη και την Παρασκευή.


Τέτοιες περίοδοι είναι οι εξής:

1. Το Δωδεκαήμερο. Δηλ. από 25 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Iανουαρίου, με εξαίρεση την παραμονή των Θεοφανείων, που νηστεύουμε .

2. Η Διακαινήσιμος, δηλ. η εβδομάδα του Πάσχα.

3. Η εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή (μέχρι των αγίων Πάντων).

4. Οι τρεις εβδομάδες που προηγούνται της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Απόκριες). Κατά τις 3 αυτές εβδομάδες έχουμε μια ποικιλία διατάξεων, που είναι οι εξής:

- Την πρώτη εβδομάδα (του Τελώνου και Φαρισαίου) τρώμε όλες τις ημέρες από όλα.

- Την δεύτερη εβδομάδα ( από του Ασώτου μέχρι των Απόκρεω ) τρώμε από όλα, αλλά νηστεύουμε την Τετάρτη και την Παρασκευή χωρίς λάδι.

- Την Τρίτη εβδομάδα, της Τυρινής, τρώμε από όλα τα άλλα εκτός από κρέας, όλες τις ημέρες΄ τρώμε και την Tετάρτη και την Παρασκευή.

Πηγή:http://www.imerovigli.org




 Η νηστεια κατΑ την ορθΟδοξη  πιστη μας
(Εισήγηση του π. Αθανασίου Τσικόπουλου)
 
Νηστεία είναι η αποχή από ορισμένα φαγητά για κάποιο χρονικό διάστημα. Η νηστεία είναι αρχαίος θεσμός της Εκκλησίας  μας και όχι των ανθρώπων. Είναι η πρώτη εντολή του Θεού στους Πρωτόπλαστους μέσα στον Παράδεισο.
« Από  όλα τα καλά του Παραδείσου θα τρώτε», τους είπε, « εκτός από τον καρπό αυτό ». Η παράβαση  αυτής της εντολής έφερε τόσα κακά στην ανθρωπότητα και πρώτα απ’ όλα την εξορία από τον Παράδεισο και το θάνατο.
Ο  ίδιος ο Κύριος νήστεψε 40 ημέρες, όταν μετά τη βάφτισή Του έμεινε στην έρημο. Το ίδιο κι ο Μωυσής πριν ανέβει στο όρος Σινά για να πάρει το νόμο. Το ίδιο κι ο προφήτης Ηλίας όταν  απέκλεισε τον ουρανό  τρία έτη και έξι μήνες, αλλά και όλοι οι άγιοι.
Η  νηστεία μόνη της δεν είναι αρετή, αλλά είναι μέσον για την  απόκτηση της αρετής.
Ο άνθρωπος που νηστεύει δυναμώνει τη θέλησή του, επιβάλλεται στον εαυτό του και υποτάσσει το σώμα του ατο πνεύμα. Δείχνει  έμπρακτα την αγάπη του στο Χριστό και την υπακοή του σ ’όσα η Εκκλησία μας ορίζει. Έτσι ελκύει τη χάρη του Θεού.
Η  έννοια της νηστείας, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα. Δεν είναι  δηλαδή μόνο τι θα φάει κανείς, αλλά και πόσο θα φάει.  Η λίγη και μετρημένη  τροφή, είναι κι αυτό νηστεία Διαφορετικά, η λαιμαργία, απλούστατα αλλάζει υλικά για τον κορεσμό της.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι νηστεία δεν είναι μόνο το να απέχουμε από κάποιες τροφές, αλλά και να φυλαγόμαστε από παρεκτροπές. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας προτρέπει: « Νηστεύσωμεν, αδελφοί, σωματικώς, νηστεύσωμεν και πνευματικώς ». Αξία έχει όχι μόνο  η νηστεία των τροφών, αλλά και των παθών.
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει: « Δείξε μου την νμηστεία σου δια των έργων σου. Αν δεις πτωχό, ελέησέ τον. Αν δεις κάποιο εχθρό σου συμφιλιώσου. Αν δεις φίλο σου να προοδεύει, μην τον φθονήσεις. Διατήρησε τα χέρια σου, τα πόδια σου , τα μάτια σου, τα αυτιά σου καθαρά από αμαρτίες. Διότι ποιο το όφελος, όταν δεν τρώμε κρέας, όμως κατατρώμε τους αδελφούς μας; Εκείνος που κατηγορεί τον άλλο, είναι σαν να δάγκωσε τη σάρκα του “ πλησίον” …… Παρακαλώ, λοιπόν, όσοι μπορείτε να νηστεύετε, όσο είναι δυνατόν, και να αυξάνετε την καλή σας αυτή και αξιέπαινη προθυμία ». 

ΦΑΓΗΤΑ   ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Καλαμαράκια  με πράσα και  δαμάσκηνα

 11/2  Κιλό  καλαμαράκια , καθαρισμένα και

        κομμένα σε κομμάτια

1              φλιτζάνι ελαιόλαδο
1              κουταλιά  χυμό  λεμονιού
700  γρ.  πράσα   κομμένα
4              μπαστουνάκια  σέλερυ  ψιλοκομμένα 
6           φρέσκα  κρεμμυδάκια  ψιλοκομμένα
2  κουταλιές  σούπας  ψιλοκομμένο  άνιθο 
 250   γρ.   δαμάσκηνα  χωρίς  κουκούτσι
                                                          αλάτι,       πιπέρι                                             

Κολοκυθάκια στο φούρνο
 8   κολοκυθάκια
2   κουταλιές σάλτσα
1   κρεμμύδι,  μια σκελίδα σκόρδο
    μαϊντανό,  αλάτι και πιπέρι 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Καθαρίζουμε  τα κολυκυθάκια και τα κόβουμε λεπτές  φέτες.  Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε στο λάδι. Αφού μαραθούν ρίχνουμε τα κολοκυθάκια. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σάλτσα και 1 ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Τέλος ρίχνουμε το φαγητό όλο σε ταψί και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε λίγο  ζουμάκι.
Είναι πολύ νόστιμο και υγιεινό φαγητό.
 
Πιλάφι  με αρακά χωρίς λάδι
½   κιλό  ρύζι  για πιλάφι
½   κιλό   αρακά
2     καρότα
2     ντομάτες
1     κρεμμύδι
½   ματσάκι  άνιθο, αλάτι,  πιπέρι      σακούλα  ειδική  για  τον φούρνο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  Καθαρίζετε τα καρότα, το  κρεμμύδι και τα κόβετε μικρά κομμάτια.  Πλένετε τον αρακά και τρίβετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζετε στη σακούλα.  Με μια καρφίτσα ανοίγετε τρύπα στο πάνω μέρος της και τη βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε στους 170ο  για  1 ώρα.
Φράζετε το ρύζι, το στραγγίζετε, γαρνίρετε με τον αρακά. Σερβίρεται ζεστό.
 
Πατάτες   γιαχνί
1  κιλό πατάτες
2  κρεμμύδια
1  καρότο
 λίγο σέλινο,  λίγο  δυόσμο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  Μέσα σ ’ένα μπολ κόβουμε  καθαρισμένες  τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το καρότο, το σέλινο και το δυόσμο. Σε  μια κατσαρόλα καίμε λάδι και ρίχνουμε μια ντομάτα τριμμένη και το περιεχόμενο του μπολ  και ανακατεύουμε. Τ’  αφήνουμε να σιγοβράσει  και στο τέλος προσθέτουμε λίγη ρίγανη.

ΓΛΥΚΑ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Κουλουράκια  με ταχίνι (60-80 τεμάχια)

½   φλιτζάνι   ταχίνι
½    φλιτζ.   ζάχαρη
½    κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
½   κουταλάκι   μαχλέπι   κοπανισμένο
4    κουταλάκια    μπέικιν
2    φλιτζ.     νερό
1    Κιλ. αλεύρι ( περίπου)
1   φλιτζ.  σουσάμι
 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια λεκάνη τοποθετούμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι, προσέχοντας να μη γίνει η ζύμη σφιχτή. Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, πλάθουμε τα κουλουράκια,τα τυλίγουμε στο σουσάμι και τα τοποθετούμε  σε ταψί αλειμμένο με ταχίνι.Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ( 150ο- 1 ώρα)
Σοκολατάκια
100     γρ.  σταφίδες ( τις αφήνουμε στο   
                             μπράντυ 1 νύχτα)
3         κουταλιές της σούπας μπράντυ
400  γρ.  κουβερτούρα
150     γρ.  χοντροκομμένα και   
        καβουρντισμένα  αμύγδαλα
3        κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα 
4        φρούτα  γλασέ.
 
Cheese  cake 
250γρ  μπισκότα   Bigestive
150    γρ   βιτάμ
1   κουτί  ζελέ  ( προαιρετική γεύση)
1        Alsatop ( χτυπημένο με νερό + 6 κουτ.    
     νηστίσιμο γάλα)  ή   250 γρ  φυτική σαντιγί
  4-5   κουταλιές  μαρμ. βατόμουρο αραιωμένο 
        με  λίγο νερό .                                   
 
Κέικ 
 350   γρ. αλεύρι,  
 150   γρ. ζάχαρη
90            γρ.  λάδι,    
75 γρ. σταφίδ. ξανθές,  75  γρ. καρύδ. χοντροκ.
½   φλιτζ. κονιάκ,   100  γρ. χυμό  πορτοκαλιού
1         κουτ. σούπας σκόνη  κανελογαρίφαλα
 1    κουταλιά  ξύσμ. πορτ.,   1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλιά  μπέικιν,  άχνη ζάχαρη,  κανέλα.
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Ανακατεύουμε  το αλεύρι με το μπέικιν σε μια πήλινη λεκάνη. Ανοίγουμε ένα λάκκο. Καίμε το λάδι και το ρίχνουμε στο αλε’υρι. Ρίχνουμε τις σταφίδες πλυμένες καλά και σκουπισμένες, τα υπόλοιπα υλικά και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό. Ανακατεύουμε  τα υλικά να γίνουν πολτός και τον ρίχνουμε σε λαδωμένο ταψάκι.
Το  ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (170ο) 1 ώρα.
Μόλις το βγάλουμε το πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. 
 
Ροξάκια  
 50      γρ  μαγιά
1     κιλό  αλεύρι
½   πακέτο  κακάο
1         ποτήρι  χυμό  πορτοκάλι
1         ποτήρι σπορέλαιο
1            μπέικιν,  λίγο αλάτι
2     φλιτζανάκια   νερό 
2            ποτήρια  καρύδια
 Σιρόπι: 1 κιλό +1 κούπα ζάχαρη, 4 ποτήρια  
            νερό,  1 κουταλιά  λεμόνι
 
Καρυδόπιτα
 1   ποτ  πορτοκαλάδα +  ξύσμα 1 λεμον ή πορτ
1   ποτ. Ζάχαρη
1   ποτ. Λάδι ( μισό ελαιόλαδο-μισό σπορέλαιο)
1   ποτ. Σταφ.(μαύρες+ξανθές) αλευρωμένες
1   ποτ. Καρύδια
½  ποτ.  Κονιάκ   +   1 κουταλιά  σόδα
1  μπέικιν,    αλεύρι  όσο  πάρει
   Ψήνουμε  σε  μέτριο  φούρνο  για  1 ώρα
 
Κορμός
 150      γρ κακάο
250       γρ γαλέτα
11/2   ποτήρι  καρύδια
250   γρ   βούτυρο
6        κουταλιές  ζάχαρη
2    κουταλιές   κονιάκ
1   ποτήρι  ινδοκάρυδο ή τρούφα  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...