ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ.
| |||||||||||||||||||||||||||
|
Η νηστεια κατΑ την ορθΟδοξη πιστη μας
(Εισήγηση του π. Αθανασίου Τσικόπουλου)
Νηστεία είναι η αποχή από ορισμένα φαγητά για κάποιο χρονικό διάστημα. Η νηστεία είναι αρχαίος θεσμός της Εκκλησίας μας και όχι των ανθρώπων. Είναι η πρώτη εντολή του Θεού στους Πρωτόπλαστους μέσα στον Παράδεισο.
« Από όλα τα καλά του Παραδείσου θα τρώτε», τους είπε, « εκτός από τον καρπό αυτό ». Η παράβαση αυτής της εντολής έφερε τόσα κακά στην ανθρωπότητα και πρώτα απ’ όλα την εξορία από τον Παράδεισο και το θάνατο.
Ο ίδιος ο Κύριος νήστεψε 40 ημέρες, όταν μετά τη βάφτισή Του έμεινε στην έρημο. Το ίδιο κι ο Μωυσής πριν ανέβει στο όρος Σινά για να πάρει το νόμο. Το ίδιο κι ο προφήτης Ηλίας όταν απέκλεισε τον ουρανό τρία έτη και έξι μήνες, αλλά και όλοι οι άγιοι.
Η νηστεία μόνη της δεν είναι αρετή, αλλά είναι μέσον για την απόκτηση της αρετής.
Ο άνθρωπος που νηστεύει δυναμώνει τη θέλησή του, επιβάλλεται στον εαυτό του και υποτάσσει το σώμα του ατο πνεύμα. Δείχνει έμπρακτα την αγάπη του στο Χριστό και την υπακοή του σ ’όσα η Εκκλησία μας ορίζει. Έτσι ελκύει τη χάρη του Θεού.
Η έννοια της νηστείας, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα. Δεν είναι δηλαδή μόνο τι θα φάει κανείς, αλλά και πόσο θα φάει. Η λίγη και μετρημένη τροφή, είναι κι αυτό νηστεία Διαφορετικά, η λαιμαργία, απλούστατα αλλάζει υλικά για τον κορεσμό της.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι νηστεία δεν είναι μόνο το να απέχουμε από κάποιες τροφές, αλλά και να φυλαγόμαστε από παρεκτροπές. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας προτρέπει: « Νηστεύσωμεν, αδελφοί, σωματικώς, νηστεύσωμεν και πνευματικώς ». Αξία έχει όχι μόνο η νηστεία των τροφών, αλλά και των παθών.
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει: « Δείξε μου την νμηστεία σου δια των έργων σου. Αν δεις πτωχό, ελέησέ τον. Αν δεις κάποιο εχθρό σου συμφιλιώσου. Αν δεις φίλο σου να προοδεύει, μην τον φθονήσεις. Διατήρησε τα χέρια σου, τα πόδια σου , τα μάτια σου, τα αυτιά σου καθαρά από αμαρτίες. Διότι ποιο το όφελος, όταν δεν τρώμε κρέας, όμως κατατρώμε τους αδελφούς μας; Εκείνος που κατηγορεί τον άλλο, είναι σαν να δάγκωσε τη σάρκα του “ πλησίον” …… Παρακαλώ, λοιπόν, όσοι μπορείτε να νηστεύετε, όσο είναι δυνατόν, και να αυξάνετε την καλή σας αυτή και αξιέπαινη προθυμία ».
ΦΑΓΗΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
Καλαμαράκια με πράσα και δαμάσκηνα
11/2 Κιλό καλαμαράκια , καθαρισμένα και
κομμένα σε κομμάτια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
700 γρ. πράσα κομμένα
4 μπαστουνάκια σέλερυ ψιλοκομμένα
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο άνιθο
250 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
αλάτι, πιπέρι
Κολοκυθάκια στο φούρνο
8 κολοκυθάκια
2 κουταλιές σάλτσα
1 κρεμμύδι, μια σκελίδα σκόρδο
μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε τα κολυκυθάκια και τα κόβουμε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε στο λάδι. Αφού μαραθούν ρίχνουμε τα κολοκυθάκια. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σάλτσα και 1 ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Τέλος ρίχνουμε το φαγητό όλο σε ταψί και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε λίγο ζουμάκι.
Είναι πολύ νόστιμο και υγιεινό φαγητό.
Πιλάφι με αρακά χωρίς λάδι
½ κιλό ρύζι για πιλάφι
½ κιλό αρακά
2 καρότα
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
½ ματσάκι άνιθο, αλάτι, πιπέρι σακούλα ειδική για τον φούρνο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζετε τα καρότα, το κρεμμύδι και τα κόβετε μικρά κομμάτια. Πλένετε τον αρακά και τρίβετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζετε στη σακούλα. Με μια καρφίτσα ανοίγετε τρύπα στο πάνω μέρος της και τη βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε στους 170ο για 1 ώρα.
Φράζετε το ρύζι, το στραγγίζετε, γαρνίρετε με τον αρακά. Σερβίρεται ζεστό.
Πατάτες γιαχνί
1 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια
1 καρότο
λίγο σέλινο, λίγο δυόσμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Μέσα σ ’ένα μπολ κόβουμε καθαρισμένες τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το καρότο, το σέλινο και το δυόσμο. Σε μια κατσαρόλα καίμε λάδι και ρίχνουμε μια ντομάτα τριμμένη και το περιεχόμενο του μπολ και ανακατεύουμε. Τ’ αφήνουμε να σιγοβράσει και στο τέλος προσθέτουμε λίγη ρίγανη.
ΓΛΥΚΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
Κουλουράκια με ταχίνι (60-80 τεμάχια)
½ φλιτζάνι ταχίνι
½ φλιτζ. ζάχαρη
½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
½ κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο
4 κουταλάκια μπέικιν
2 φλιτζ. νερό
1 Κιλ. αλεύρι ( περίπου)
1 φλιτζ. σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια λεκάνη τοποθετούμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι, προσέχοντας να μη γίνει η ζύμη σφιχτή. Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, πλάθουμε τα κουλουράκια,τα τυλίγουμε στο σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψί αλειμμένο με ταχίνι.Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ( 150ο- 1 ώρα)
Σοκολατάκια
100 γρ. σταφίδες ( τις αφήνουμε στο
μπράντυ 1 νύχτα)
3 κουταλιές της σούπας μπράντυ
400 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. χοντροκομμένα και
καβουρντισμένα αμύγδαλα
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα
4 φρούτα γλασέ.
Cheese cake
250γρ μπισκότα Bigestive
150 γρ βιτάμ
1 κουτί ζελέ ( προαιρετική γεύση)
1 Alsatop ( χτυπημένο με νερό + 6 κουτ.
νηστίσιμο γάλα) ή 250 γρ φυτική σαντιγί
4-5 κουταλιές μαρμ. βατόμουρο αραιωμένο
με λίγο νερό .
Κέικ
350 γρ. αλεύρι,
150 γρ. ζάχαρη
90 γρ. λάδι,
75 γρ. σταφίδ. ξανθές, 75 γρ. καρύδ. χοντροκ.
½ φλιτζ. κονιάκ, 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας σκόνη κανελογαρίφαλα
1 κουταλιά ξύσμ. πορτ., 1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλιά μπέικιν, άχνη ζάχαρη, κανέλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε μια πήλινη λεκάνη. Ανοίγουμε ένα λάκκο. Καίμε το λάδι και το ρίχνουμε στο αλε’υρι. Ρίχνουμε τις σταφίδες πλυμένες καλά και σκουπισμένες, τα υπόλοιπα υλικά και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό. Ανακατεύουμε τα υλικά να γίνουν πολτός και τον ρίχνουμε σε λαδωμένο ταψάκι.
Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (170ο) 1 ώρα.
Μόλις το βγάλουμε το πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
Ροξάκια
50 γρ μαγιά
1 κιλό αλεύρι
½ πακέτο κακάο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 μπέικιν, λίγο αλάτι
2 φλιτζανάκια νερό
2 ποτήρια καρύδια
Σιρόπι: 1 κιλό +1 κούπα ζάχαρη, 4 ποτήρια
νερό, 1 κουταλιά λεμόνι
Καρυδόπιτα
1 ποτ πορτοκαλάδα + ξύσμα 1 λεμον ή πορτ
1 ποτ. Ζάχαρη
1 ποτ. Λάδι ( μισό ελαιόλαδο-μισό σπορέλαιο)
1 ποτ. Σταφ.(μαύρες+ξανθές) αλευρωμένες
1 ποτ. Καρύδια
½ ποτ. Κονιάκ + 1 κουταλιά σόδα
1 μπέικιν, αλεύρι όσο πάρει
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα
Κορμός
150 γρ κακάο
250 γρ γαλέτα
11/2 ποτήρι καρύδια
250 γρ βούτυρο
6 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές κονιάκ
1 ποτήρι ινδοκάρυδο ή τρούφα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου