Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ερωτοτροπικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών


lb0346
Οι σεξουαλικές δραστηριότητες του παιδιού με άλλα παιδιά συνήθως παίρνει τη μορφή παιχνιδιών, όπου ένα παιδί γδύνει κάποιο άλλο, ή εξερευνά το σώμα κάποιου φίλου του, παίζοντας τους γιατρούς ή την οικογένεια. Τέτοιου είδους παιχνίδια είναι πολύ κοινά στην ηλικία των τεσσάρων ετών και παρόλο που μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε αμήχανα στην πραγματικότητα αποτελούν μια ακίνδυνη φάση της ψυχικής τους ανάπτυξης.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να περάσουν στα παιδιά το μήνυμα ότι όλοι μας έχουμε ένα φύλο, ένα σώμα και δεν αφήνουμε κανέναν να το αγγίζει χωρίς τη θέλησή μας.
Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
Το πώς θα αντιμετωπίσει το παιδί τα διάφορα θέματα γύρω από το σεξ αργότερα σαν έφηβος και ενήλικος θα εξαρτηθεί κι από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κατά τη διάρκεια της νηπιακής του ηλικίας. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αναφέρεται μόνο σε θέματα σεξουαλικών σχέσεων αλλά και σε ευρύτερα θέματα όπως η σεξουαλική ηθική, οι υποχρεώσεις που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, καθώς και τα ιδανικά και οι αξίες όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, η υπευθυνότητα και η αγάπη.
Η μαμά και ο μπαμπάς είναι οι πρώτοι και οι πιο κατάλληλοι να αρχίσουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Κανείς δεν μπορεί πιο καλά από εκείνους να ξέρει ποια είναι η καλύτερη εποχή και σε ποιο βαθμό μπορεί το παιδί να καταλάβει και να αφομοιώσει τέτοιες γνώσεις.
Το ιδανικό σύστημα είναι να προχωράτε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παιδιού, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανακαλύψει το σώμα του, χωρίς άγχος και απαγορεύσεις. Μάλιστα, αν η ευχαρίστηση που βιώνει με το σώμα του είναι φυσική αργότερα θα συμπεριφέρεται πάντα με τρόπο φυσικό.
Ας προσέξουμε όμως κάτι: Οι σύγχρονοι γονείς ανήκουμε σε μια περίεργη αδιευκρίνιστη γενιά. Θέλοντας να μην ανακαλύψουν τα παιδιά μας τη σεξουαλικότητα με τον τρόπο που την ανακαλύψαμε εμείς, προτιμάμε τη λύση της πρόληψης, φορτώνοντας τα παιδιά μας με πληροφορίες που δεν μας είχαν ζητήσει, τις οποίες και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να αφομοιώσουν..
..Και ας μην ξεχνάμε ότι οι αξίες που μεταδίδουμε στα παιδιά μας και είναι συνυφασμένες με μια ομαλή, καλή σεξουαλική ανάπτυξη δεν μεταφέρονται τόσο από τα λόγια μας αλλά κυρίως μέσα από τη στάση μας και το ζωντανό παράδειγμα που δίνουμε στα παιδιά μας..
Μπίλη Ρήγα-Κωνσταντάρα
Dr. Psych., Dipl. Pädag.
Διευθύντρια του Διαδραστικού Ευρωπαικού Σχολείου
Griechisch-deutscher Vorschul-Kindergarten
Δεμέστιχα 4 | 166 72 Βάρκιζα | T 210 8974143 begin_of_the_skype_highlighting              210 8974143      end_of_the_skype_highlighting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...