Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Ένα νησί.... γρήγορα!

Θα χρειαστείτε
  • ένα ίσιο χαρτόνι για βάση (περίπου 40x40 εκατοστά)
  • χαρτόνια όχι πολύ χοντρά, απο ανακύκλωση (ρολλά χαρτιού υγείας, χαρτόνια συσκευασίας γιαουρτιού)
  • κόλλα
  • χαρτοταινία (τα παιδιά μπορούν να την χρησιμοποιήσουν μόνα τους εάν τους δίνετε κομμάτια
  • ή συρραπτικό (χρειάζεται η βοήθειά σας)
  • τέμπερες σε μπλέ, πράσινο, καφέ, άσπρο κ άλλα χρώματα
  • 1-2-3 καλαμάκια για τους φοίνικες

Εναλλακτικά μπορείτε και να χρησιμοποιήσετε γυψόγαζα για να ντύσετε τα χαρτόνια και έτσι το νησί να γινει πιο σκληρό και να μπορέσετε να δημιουργήσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια μυστικές σπηλιές (με την βοήθεια ενός ενήλικα ή μεγαλύτερου παιδιού, καθώς η "αρχιτεκτονική" απαιτεί "τεχνικές" γνώσεις). 
(οδηγίες χρήσης γυψόγαζας δείτε εδώ http://www.parents.gr/events/a333  απλώς θα κόψετε τις γυψόγαζες σε πιο μακριά κομμάτια πχ όσο το μήκος μιας παλάμης ή ενός τετραδίου) 
Αρχίστε κατασκευάζοντας την βάση του νησιού με το να κολλήσετε με χαρτοταινίες, χαρτόνια μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα "βουνό"  - στερεώστε τα μετά επάνω στην βάση. 
*Το κόλλημα του τελειωμένου νησιού επάνω στην βάση, μπορεί να γίνει και μετά την κατασκευή του. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να επεξεργαστείτε την βάση (θάλασσα γύρω απο το νησί) ξεχωριστά απο ότι το ίδιο το νησί (ιδανικό για σχολεία).
Καθώς αυξάνεται ο όγκος του νησιού, θα χρειαστεί να επιλέξετε εάν θέλετε να έχει κάποια σπηλιά, ή άλλα βουναλάκια, και να διαμορφώσετε ανάλογα τα χαρτόνια, με συρραπτικό κ χαρτοταινίες.
Στερεώστε τα χαρτόνια επιπλέον με κόλλα *, και περιμέντε μέχρι να στεγνώσει, ή εναλλακτικά χρησιμοποιήστε συρραπτικό - στόχος είναι όταν βραχεί απο την τέμπερα το χαρτονι να μην χαλαρώσουν τα σημεία στήριξης.
* καθώς η χαρτοταινία είναι ιδανικός τρόπος προσωρινής στήριξης, μέχρι να γίνει περεταίρω επεξεργασία. 
 Τώρα βρείτε το σημείο όπου το νησί σας θα έχει φοίνικες και συρράψτε ή κολλήστε εκεί την κάτω άκρη απο τα καλαμάκια σας. Αφήστε την άκρη που λυγίζει να κοιτάει προς τα πάνω.
Τώρα κόψτε ένα κομμάτι χαρτονιού ή χαρτιού, σε αντίστοιχο σχήμα όπως αυτό

  
χρωματίστε το πράσινο κ κολλήστε ενδεχομένως με κόλλα στίκ μικρά χαρτάκια κ μπαλάκια.  
Ο φοίνικας θα μπορούσε να είναι μαγικός και να έχει  μαγικούς καρπούς (χρυσό χαρτί ή χρυσόσκονη), οπότε μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε.
Συρράψτε το χαρτόνι/χαρτί επάνω στο καλαμάκι στην άκρη που λυγίζει.
Μένει να βάψετε την θάλασσα γύρω γύρω -  (εμπλουτίστε κ με κύμματα, ψαράκια, υποβρύχια, βαρκούλες?)
και τo νησί σας θα είναι έτοιμο!

   

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα νησί με γυψόγαζα, στο οποίο τα καλαμάκια έχουν ενσωματωθεί την ώρα που ο γύψος ήταν ακόμα μαλακός:
   
Το νησί θα μπορούσε να είναι και πειρατικό (εμπλουτίστε με πειρατική σημαία και σκηνή), ή δεινόσαυρους (εμπλουτίστε με χαρτιά σε σχήμα περιγράμματος δεινόσαυρου).
Εύκολη λύση: για επιφανειακά βουναλάκια χρησιμοποιήστε μια χαρτονένια αυγοθήκη (απο την ανάποδη), κομμένη σε κομμάτια.

http://www.parents.gr/events/a403

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...