Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

"Να τα πούμε όπως παλιά; Γιορτινά και Κρητικά"

Η φετινή μας γιορτή θα ασχοληθεί με τα παραδοσιακά ξεχασμένα Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής.. 
Τα έθιμα της Κρήτης θα ζωντανέψουν μέσα από την παράστασή μας κι έτσι οι μικροί θα μάθουν και οι μεγάλοι θα ξαναθυμηθούν και οι πιο μεγάλοι θα συγκινηθούν!


Ιστορία:
Δυο αφηγητές αναγγέλουν την ιστορία.
Η παράσταση ξεκινά με 4 παιδιά στη σύγχρονη ζωή που λένε τα κλασσικά κάλαντα σε ένα σπίτι. Ο σπιτονοικοκύρης τους δίνει πολύ λίγα χρήματα. Η πόρτα κλείνει και διαμαρτύρονται μεταξύ τους για τα χρήματα. Πάνε στο 2ο σπίτι όπου ο σπιτονοικοκύρης τους λέει ότι "μας τα παν άλλοι". Τα παιδιά απογοητευμένα βλέπουν στο βάθος το σπίτι της κυρά Αργυρώς και χτυπάνε και σ' αυτήν την πόρτα. Αφού λένε τα κάλαντα η γιαγιά κερνάει τα παιδιά γλυκό και μέχρι να φάνε τους διηγείται την ιστορία που θα εκτυλιχτεί μπροστά μας στη συνέχεια. 
Ετσι η παράσταση συνεχίζεται βλέποντας την κυρα Αργυρώ ως μικρή Αργυρούλα όταν ήταν αυτή παιδί και πώς ήταν τα Χριστούγεννα τότε.
Ο πατέρας της Αργυρούλας ετοιμάζεται να σφάξει το χοίρο και η γυναίκα του πλένει τα τσικάλια για να βάλει μέσα τα κομμάτια το κρέας και να φτιάξει τα σίγλινα την τσιλαδιά, το απάκι, τα λουκάνικα κτλ. Η Αργυρώ και ο αδερφός της ζητάνε από τον πατέρα την κύστη του γουρουνιού για να την φουσκώσουν και να παίξουν μπάλα.. η "φούσκα".


Επόμενη σκηνή δείχνει ένα παιδί να τρέχει στον μπακάλη να αγοράσει ροδόνερο. Το χρειάζονται οι δυο γειτόνισσες ζυμώτρες της γειτονιάς που φτιάχνουν το χριστόψωμο. Πλάθουν τις κουλούρες και φτιάχνουν τα περίφημα κρητικά ξόμπλια για να τις στολίσουν. Η κότα είναι στο τσικάλι και βράζει για να πιούνε το κοτόζουμο όταν γυρίσουν από την εκκλησία.


Τα παιδιά συζητούν για τη νηστεία και περιμένουν πώς και πώς να έρθει η μέρα των Χριστουγέννων για να κοινωνήσουν και να πιούν κοτόζουμο και να φάνε κουραμπιέ!


Ετσι λοιπόν η παραμονή Χριστουγέννων φτάνει στο βράδυ. Τα παιδιά ετοιμάζονται σε μια παρεα και βγαίνουν να πούν τα κάλαντα κρατώντας ένα καλάθι για τα κεράσματα κι ένα φαναράκι για να βλέπουν.
Πάνε στο 1ο σπίτι και λένε τα κρητικά κάλαντα και ο νοικοκύρης τους φιλεύει αβγά! Πάνε και στα επόμενα 2 σπίτια και λένε τα κρητικά κάλαντα και οι νοικοκυραίοι βγαίνουν και τους δίνουν λάδι και μελομακαρούνες. Οι γείτονες χαιρετιούνται εγκάρδια μεταξύ τους και όλοι μαζί ψάλλουν το "Η παρθένος σήμερον"


Τα παιδιά τρώνε τις μελομακαρούνες και δοξάζουν το Θεό.


Επανερχόμαστε στο σήμερα.. Η γιαγιά Αργυρώ συγκινημένη σκουπίζει τα μάτια της με το μαντήλι. Παρακαλάει τα παιδιά να κρατάνε τις παραδόσεις τους και να μη τα νοιάζει αν θα πάρουν δώρα και λεφτά.


Τα παιδιά σηκώνονται της φιλούν το χέρι και όλοι μαζί τραγουδάνε τα κρητικά κάλαντα για τελευταία φορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...