Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Ύπνος και Παιδί : 14 μυστικά που θα κάνουν το παιδί να κοιμάται με ευκολία τα βράδια από την πολύ μικρή ηλικία

Πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν να ακολουθούμε κάθε βράδυ μια συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη ιεροτελεστία ρουτίνας πριν βάλουμε το μωρό για ύπνο ξεκινώντας από την ηλικία των 3 μηνών. Η επανάληψη καθησυχάζει τα μωρά (αλλά και αργότερα τα νήπια) ενώ το γεγονός πως ξέρουν τι θα ακολουθήσει τους δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας που εξασφαλίζει ήσυχο ύπνο σε όλη την οικογένεια.
Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε αυτή την τακτική για τον ύπνο του μωρού τόσο πιο σίγουρα είναι τα αποτελέσματα που θα φέρει. Ωστόσο καθώς το μωρό μεγαλώνει είναι πιθανό να μην θέλει να διακόψει το παιχνίδι του και να πάει για ύπνο παρόλο που είναι πολύ κουρασμένο. 1.
Βάζουμε το παιδί κάθε βράδυ την ίδια ώρα για ύπνο.

 2.
Αν κοιμάται πολύ αργά αρχίζουμε να το βάζουμε για ύπνο ένα τέταρτο νωρίτερα κάθε μέρα ώσπου να φτάσουμε στην ώρα που θέλουμε να κοιμάται.

3.
Μπορούμε να εναλλάσσουμε τη βάρδια μεταξύ μας (μπαμπάς-μαμά) αρκεί να τηρούμε τη διαδικασία.

4.
Ακολουθούμε πάντα τα ίδια βήματα με την ίδια σειρά.

5.
Μαζεύουμε το δωμάτιό του και τακτοποιούμε τα παιχνίδια.

6.
Στρώνουμε το κρεβάτι του και αερίζουμε τον χώρο για 10 λεπτά.

7.
Το κάνουμε μπάνιο, του βάζουμε ενυδατική κρέμα και του φοράμε καθαρές πιτζάμες.

8.
Του δίνουμε το γάλα του.

9.
Πλένουμε το πρόσωπο και τα δόντια

10. Το προτρέπουμε να διαλέξει ένα παιχνίδι για να του κάνει παρέα. Φροντίζουμε να είναι κάποιο μαλακό κουκλάκι ή ο,τιδήποτε αρκεί να είναι ασφαλές.

11
. Του διαβάζουμε ή του αφηγούμαστε ένα παραμύθι ή του τραγουδάμε  ένα τραγούδι. Επαναλαμβάνουμε συχνά τα ίδια τραγούδια και τις ιστορίες γιατί το παιδί τα μαθαίνει και του αρέσει να ξέρει τι γίνεται παρακάτω.

12.
Το φιλάμε, του λέμε καληνύχτα και το βάζουμε στο κρεβάτι του

13
. Είναι καλύτερα να μάθει να αποκοιμάται μόνο του και όχι στην αγκαλιά μας. Έτσι, αν ξυπνήσει τη νύχτα μπορεί να ξανακοιμηθεί από μόνο του.

14.
Αν είναι ανήσυχο, το καθησυχάζουμε και του μιλάμε για την επόμενη μέρα. Δεν το μαλώνουμε και δεν το αφήνουμε να κλαίει γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να κοιμηθεί αν είναι στενοχωρημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...