Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Τ'όργανα...ώρε τ'όργανα!!

Η νέα εβδομάδα ξεκινάει μουσικά και παραδοσιακά!

Με αφορμή τη μουσική παράσταση "Τα όργανα και τα Τούμπανα" που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου 2016 στο δημοτικό σχολείο Ζαρού με τη συμμετοχή και του Νηπιαγωγείου μας, είπαμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη μουσική παράδοση του τόπου και όχι μόνο!



Έτσι ξεκινήσαμε αρχικά με μια ελεύθερη προσέγγιση των μουσικών οργάνων της  τάξης ώστε τα παιδιά να εκτονωθούν και έπειτα να επεξεργαστούν με τα χέρια τους τα όργανα.











Τραγουδήσαμε το "μήλο μου κόκκινο" (το είχαμε ήδη μάθει στην προηγούμενη θεματική ενότητα με τα μήλα)  παραδοσιακό από τη Μακεδονία, που τη βρήκαμε και στο χάρτη!


Έπειτα αφού συζητήσαμε για τον τρόπο παιξίματος των μουσικών οργάνων, (πχ. δεν χτυπάμε τις μαράκες στον τοιχο!!) κάναμε διερευνητική συζήτηση για τις γνώσεις των παιδιών για τα κρητικά μουσικά όργανα, που σίγουρα οι περισσότεροι θα είχαν δει!



Έτσι μάθαμε ποιά είναι η λύρα, η ασκομαντούρα, το χαμπιόλι, το λαούτο, ο χοχλιός, το μαντολίνο,το βιολί!


Με κάρτες με τις φωτογραφίες των μουσικών οργάνων ξεχωριστά,και ακούγοντας ταυτόχρονα τον ήχο του καθενός παίξαμε παιχνίδι αντιστοίχησης μουσικής και εικόνας!

Έπειτα φτιάξαμε με πλαστελίνη το μουσικό όργανο που μας άρεσε.
εδώ ένα τύμπανο




Τραγουδήσαμε το παραδοσιακό τραγούδι "Παντρεύουνε τον κάβουρα" ,μιλήσαμε για το ποιοί είναι οι καλεσμένοι στο γάμο και γιατί, και δείξαμε στο χάρτη την Πελοπόννησο απ όπου προέρχεται το τραγούδι.






Και φυσικά δραματοποιήσαμε το τραγούδι, αφού καταγράψαμε τους ήρωες του τραγουδιού 






Εδώ παίζουμε ένα παιχνίδι αντιστοίχησης ήχου και λέξης με την εικόνα του μουσικού οργάνου...





Εδώ είναι παιχνίδι παρατηρητικότητας όπου αφαιρείται μια φωτογραφία και το παιδί προσπαθεί να θυμηθεί ποιο όργανο λείπει, αφού είχε προηγουμένως κλειστά τα μάτια του.




Η γωνιά της παραδοσιακής μουσικής με όργανα κρητικά, με φωτογραφίες παλιές από ανθρώπους και εκδηλώσεις, με πίνακες ζωγραφικής σχετικούς




Τα περισσότερα παιδιά έπαιζαν μουσικά όργανα στις ελεύθερες  δραστηριότητες!!





Κατασκευή "λαλίτσας" ενός αρχαίου μουσικού οργάνου που κελαηδάει σαν το πουλάκι. Λέγεται και νεροσφυρίχτρα. Υλικό ο πηλός.
















Εδώ ο Μανώλης έφτιαξε ένα αυτοσχέδιο ντραμς !


ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Η ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ " ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑ"
που συνδύασε το γέλιο, την παράδοση, το λαϊκό παραμύθι, τη μουσική, και τη γνωριμία με τα μουσικά όργανα! 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...