Οι Αμπελοοινικές περιοχές της Ελλάδας
Πελοπόννησος | ||
| 1. Νεμέα | ||
| Ποικιλία: Αγιωργήτικο | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΝΕΜΕΑ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΟΙΝΟΣ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΟΙΝΟΣ | ||
| Χωρίζεται σε 3 ζώνες: 1. Μία ημιορεινή με υψόμετρο 450-650 μ. Εδώ παράγονται κρασιά κατάλληλα για παλαίωση. 2. Μία με υψόμετρο 250 μ. όπου η ταχύτερη ωρίμανση και ο υψηλότερος αλκοολικός τίτλος επιτρέπουν την παραγωγή ημίγλυκων οίνων και 3. Μία μεγάλου υψομέτρου 750-800 μ. όπου παίρνουμε γλεύκη με μικρότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κατάλληλα για την παραγωγή ροζέ κρασιών. | ||
| 2. Μαντινεία | ||
| Ποικιλία: Μοσχοφίλερο (Ξανθοφίλερο, Ασπροφίλερο, Γκριζοφίλερο, Φιλέρι) | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΟΙΝΟΣ | ||
| Η ζώνη της Μαντινείας βρίσκεται στο οροπέδιο της Τρίπολης και αναπτύσσεται ΒΑ & ΝΑ της πόλης. | ||
| 3. Αχαΐα | ||
| Ποικιλία: Ροδίτης, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο | ||
| Προϊόντα: ΟΠΕ ΠΑΤΡΑ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΟΙΝΟΣ, ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΟΠΑΠ | ||
| 4. Υπόλοιπο Πελοποννήσου | ||
| Τοπικός οίνος Τριφυλλίας & Τοπικός οίνος Μεσσηνίας: | ||
| Λευκός (Ugni Blanc, Φιλέρι) | ||
| Ερυθρός (Cabernet. Sauvignon, Merlot, Cabernet. Franc, Grenache, Carignan) | ||
| Τοπικός οίνος Πυλίας: | ||
| Λευκός: Ροδίτης, Ugni Blanc, Chardonnay | ||
| Τοπικός Οίνος Ορεινής Κορινθίας: | ||
| Ροζέ: Αγιωργήτικο | ||
| Τοπικός Πελοποννησιακός: | ||
| Λευκός & Ερυθρός. | ||
Στερεά Ελλάδα & Εύβοια | ||
| 1. Βοιωτία | ||
| Ποικιλία: Σαββατιανό, Ροδίτης, Cab.Sauvignon, Merlot, Grenache Rouge | ||
| Προϊόντα: ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΘΗΒΑΪΚΟΣ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΛΟΚΡΙΔΟΣ | ||
| Λευκός, Ροζέ & Ερυθρός. | ||
Θεσσαλία | ||
| 1. Ραψάνη | ||
| Ποικιλία: Ξινόμαυρο, Σταυρωτό & Κρασάτο. | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΡΑΨΑΝΗ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ. | ||
| Η ζώνη της Ραψάνης βρίσκεται στην έξοδο της κοιλάδας των Τεμπών. | ||
| 2.Αγχίαλος | ||
| Ποικιλία: Σαββατιανό, Ροδίτης. | ||
| Προϊόντα: ΟΠΕ ΑΓΧΙΑΛΟΣ. | ||
| 3. Καρδίτσα | ||
| Ποικιλία: Μαύρο Μεσενικόλα, Λευκό Μπατίκι, Ροζακί, Μοσχάτο Αμβούργου. | ||
| 4. Τύρναβος | ||
| Ποικιλία: Μπατίκι, Μοσχάτο Αμβούργου, Σαββατιανό, Ροδίτης. | ||
Μακεδονία Θράκη | ||
| 1. Νάουσα | ||
| Ποικιλία: Ξινόμαυρο | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΝΑΟΥΣΑ | ||
| 2. Γουμένισσα | ||
| Ποικιλία: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΓΟΥΜΕΝΝΙΣΑ | ||
| 3. Αμύνταιο | ||
| Ποικιλία: Ξινόμαυρο | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΑΜΥΝΤΑΙΟ | ||
| Ροζέ απλά & αφρώδη κρασιά. | ||
| 4. Χαλκιδικής | ||
| Ποικιλία: Cab. Sauvignon, Cab. Franc, Ροδίτης, Αθήρι | ||
| Προϊόντα: ΠΛΑΓΙΕΣ ΜΕΛΙΤΩΝΑ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΕΠΑΝΩΜΗΤΙΚΟΣ, κλπ. | ||
Ήπειρος | ||
| Ποικιλία: Ντεμπίνα, Cab. Sauvignon. | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΖΙΤΣΑ | ||
| 1. Ζίτσα Λεπτό δροσερό, με φρουτώδη γεύση και φυσικό αφρώδες. | ||
| 2. Μέτσοβο Πρότυπος αμπελώνας Αβέρωφ σε υψόμετρο 800 μ. | ||
Νησιά Ιονίου | ||
| 1. Κεφαλονιά: | ||
| Ποικιλία: Ρομπόλα, Μοσχάτο, Μαυροδάφνη. | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ | ||
Νησιά Αιγαίου | ||
| 1. Κρήτη | ||
| Ποικιλία: Κοτσιφάλι, Μανδηλαριά, Λιάτικο, Βηλάνα, Ρωμαίικο. | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΠΕΖΑ, ΟΠΑΠ ΑΡΧΑΝΕΣ, ΟΠΕ ΣΗΤΕΙΑ | ||
| 2. Σάμος | ||
| Ποικιλία: Μοσχάτο λευκό | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΣΑΜΟΣ | ||
| 3. Λήμνος | ||
| Ποικιλία: Μοσχάτο Αλεξάνδρειας | ||
| Προϊόντα: ΟΠΕ ΛΗΜΝΟΣ | ||
| 4. Πάρος | ||
| Ποικιλία: Μανδηλαριά | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΠΑΡΟΣ | ||
| 5. Σαντορίνη | ||
| Ποικιλία: Ασύρτικο, Αθήρι, Αϊδάνι, Μανδηλαριά. | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, VINSANTO | ||
| 6. Ρόδος | ||
| Ποικιλία: Αθήρι, Μανδηλαριά, Μοσχάτο λευκό & Μοσχάτο Trani | ||
| Προϊόντα: ΟΠΑΠ ΡΟΔΟΣ, ΡΟΔΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ, ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΡΟΔΟΥ, ΑΦΡΩΔΕΙΣ ΟΙΝΟΙ. | ||

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου