Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Τίτλοι τέλους για το δωρεάν βιβλίο σε όλους

Τίτλοι τέλους για το δωρεάν βιβλίο σε όλους
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/12/2010
Αναστάτωση προκάλεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της "Αυγής" για την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, που προμηνύει τίτλους τέλους για το δωρεάν σχολικό βιβλίο. Η Α. Διαμαντοπούλου, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αναμενόταν να δώσει την έγκριση για κατάργηση ενός από τα τελευταία απομεινάρια της δημόσιας εκπαίδευσης, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι τα σχολικά βιβλία θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις της υπουργού δεν στηρίζονται από τις προτεινόμενες αλλαγές, ενώ χθες η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε... απτές αποδείξεις για την επιλογή της κατάργησης και συρρίκνωσης της δωρεάν διανομής βιβλίων σε όλα τα παιδιά, δηλώνοντας ότι τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο για την παροχή βιβλίων από δεύτερο χέρι!
Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων!
'Οπως αποκάλυψε η Α. Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στον "Σκάι", έχει στείλει εγκύκλιο στα σχολεία με την οποία θα κληθούν οι μαθητές να παρουσιάσουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς τα βιβλία τους προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν. Μάλιστα, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, θα διακριθούν εκείνα τα σχολεία και οι μαθητές που τα βιβλία τους θα είναι σε άριστη κατάσταση για να δοθούν στους επόμενους. "Γίνονται όλες οι αναγκαίες τομές και κινήσεις, ώστε να υπάρξει σεβασμός και προς το βιβλίο και προς το δημόσιο χρήμα", δήλωσε η υπουργός Παιδείας επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να περικόψει δραστικά ή και να απαγκιστρωθεί απ' αυτή τη δαπάνη. Για να υπερασπιστεί την επιλογή της περικοπής, η κ. Διαμαντοπούλου έβγαλε από το συρτάρι της μνήμης της θλιβερές εικόνες καψίματος σχολικών βιβλίων για να καταλήξει ότι με το νομοσχέδιο θα κάνει "την καλύτερη και πιο συνετή διαχείριση".

Είναι... γραμμένα

Πάντως, καλό θα ήταν κάποιος από τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους της υπουργού Παιδείας να την πληροφορήσει ότι η επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων είναι αδύνατη, για τον απλούστατο λόγο ότι οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν ασκήσεις πάνω σ' αυτά και άρα -όσο και να τα προσέχουν- τα βιβλία θα είναι αναγκαστικά γραμμένα και ζωγραφισμένα.
Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση διάψευσης του υπουργείου Παιδείας, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: 'Η η υπουργός δεν είχε διαβάσει το ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη στις εφημερίδες ή, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, επιχειρεί να ανασκευάσει για να περιορίσει τις αντιδράσεις. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι η εκδοτική διαδικασία θα συνεχίσει να γίνεται με την ευθύνη του Δημοσίου. Επίσης ότι ο ΟΕΔΒ θα ενταχθεί στον νέο φορέα που θα συσταθεί και θα υποστηρίζει τη σύγχρονη πολιτική για το εκπαιδευτικό υλικό - ψηφιακό και έντυπο. Μετά απ' αυτά χαρακτηρίζει επιεικώς ανυπόστατα και με σκοπό τη σύγχυση και την τρομοκράτηση των οικογενειών και της σχολικής κοινότητας τα δημοσιεύματα της "Αυγής" και του "Ελεύθερου Τύπου".
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα για το νομοσχέδιο, ο Οργανισμός Εκδόσεων δεν εντάσσεται στον νέο φορέα, αλλά καταργείται και τις αρμοδιότητές του αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας.
Δεύτερον, "η εκδοτική διαδικασία" δεν θα γίνεται με την ευθύνη του Δημοσίου, διότι ο νέος φορέας (δηλαδή το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών) θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Με άλλα λόγια, θα λειτουργεί εκτός δημόσιου λογιστικού.


Ούτε του χρόνου τα Χριστούγεννα

Τρίτον, παρά τα λεγόμενα, διόλου δεν διασφαλίζεται "η συνέχιση της τρέχουσας παραγωγικής εκδοτικής διαδικασίας". Αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων μπορεί να καλύψει, με το χαρτί που διαθέτει, μόνο το 50% των βιβλίων της επόμενης σχολικής χρονιάς, δηλώνει ο Μ. Λυκόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων. Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός για προμήθεια χαρτιού κηρύχτηκε άγονος, δεν υπάρχει περίπτωση τα βιβλία να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Θα φτάσουν Χριστούγεννα κι ακόμη δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους. Επιπλέον, δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να είναι έτοιμο το διδακτικό υλικό για την Α' Λυκείου, που από την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσει με νέο πρόγραμμα εγκαινιάζοντας το νέο λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής.

Τελικά γιατί καταργούν τον ΟΕΔΒ;

Τέταρτον, το υπουργείο Παιδείας δεν εξηγεί γιατί αποτελεί βαθιά τομή στα εκπαιδευτικά πράγματα η κατάργηση του ΟΕΔΒ. Αν όλα συνεχιστούν ως έχουν και τα βιβλία συνεχίζουν να διανέμονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές, τότε γιατί καταργείται ο Οργανισμός; Και μάλιστα ένας οργανισμός που ουδέποτε έχει απασχολήσει με σκάνδαλα ή σπατάλες, ένας οργανισμός που έχει πετύχει, με ελάχιστο προσωπικό, να εκδίδει και να αποστέλλει εγκαίρως 1.200 τίτλους βιβλίων, 45 εκ. αντίτυπα, με μέσο κόστος παραγωγής ανά βιβλίο τα 70 ή 80 λεπτά; Όλη αυτή η δραστηριότητα κοστίζει 26 εκ. ευρώ, όσο περίπου και η διαφημιστική καμπάνια για τα έργα του ΕΣΠΑ. Ουδείς ιδιωτικός φορέας μπορεί να πετύχει τέτοιες τιμές και να εγγυηθεί ότι το βιβλίο θα φτάσει στα χέρια των μαθητών. Γιατί καταργείται λοιπόν αυτός ο Οργανισμός για να ανατεθεί "ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων" σε έναν φορέα που δεν έχει καμία τεχνογνωσία;
Τέλος, σε όλο το ενημερωτικό σημείωμα δεν γίνεται ούτε μια φορά αναφορά στην υποχρέωση του κράτους να διανέμει δωρεάν και σε όλα τα παιδιά το διδακτικό υλικό, ψηφιακό και έντυπο. Μην μας πουν ότι το παρέλειψαν επειδή είναι αυτονόητο, διότι τίποτα πλέον δεν είναι αυτονόητο και κυρίως κεκτημένο. Και να είστε σίγουροι ότι πολύ γρήγορα οι γονείς θα φορτωθούν τη δαπάνη και της αγοράς βιβλίων, που δεν θα είναι πλέον στο 1 ευρώ και κάτι...
 http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=590210

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...