Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ψυχαγωγικές δραστηριότητες που ενισχύουν την ικανότητα του παιδιού να ακούει προσεχτικά και να συγκεντρώνεται

Μιλάτε όσο πιο συχνά μπορείτε στο παιδί σας. Όταν πηγαίνετε για ψώνια, αφηγηθείτε του πως ήταν όταν και εσείς πηγαίνατε για ψώνια με τη μαμά σας. Μπορεί να σας φανεί αδιάφορο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Και να θυμάστε: τα παιδιά είναι οι απόλυτοι μίμοι, γι' αυτό προσέχετε τι λέτε! 
Κάντε την ανάγνωση μια διαδραστική δραστηριότητα. Κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου, σταματήστε πριν γυρίσετε σελίδα και ρωτήστε το παιδί σας: «Τι νομίζεις ότι θα συμβεί μετά»; Ζητήστε του να σας εξηγήσει την απάντησή του για να δείτε αν παρακολουθεί όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα. Αν δεν θυμάται ή έχει απορίες, αρχίστε πάλι από την αρχή.
Ζητήστε από το παιδί σας να προβλέψει πώς θα τελειώσει η ιστορία που του διαβάζετε. Διαβάστε ένα βιβλίο στο παιδί σας και σταματήστε λίγο πριν το τέλος. Ζητήστε από το παιδί σας να μαντέψει πώς θα τελειώσει η ιστορία, με βάση αυτά που του έχετε ήδη διαβάσει. Στη συνέχεια τελειώστε την ιστορία και συζητήστε μαζί του σχετικά με το τέλος.
Ξαναδιαβάστε μια παλιά αγαπημένη ιστορία. «Ξεθάψτε» ένα από τα πιο αγαπημένα και χιλιοδιαβασμένα βιβλία του παιδιού σας και διαβάστε το δυνατά για άλλη μια φορά, μόνο που αυτή τη φορά κάντε παύση σε κεντρικά σημεία και αφήστε το να συμπληρώσει τις λέξεις που ακολουθούν. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε την ιστορία και να αλλάξετε επίτηδες κάποια σημαντικά στοιχεία για να δείτε κατά πόσο είναι συγκεντρωμένο το παιδί σας. Να είστε βέβαιοι ότι αν διαπιστώσει ότι παρεκκλίνετε από την κανονική ροή της ιστορίας θα σπεύσει να σας διορθώσει.
Ακούστε μαζί του ιστορίες. Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, και πνευματικά κέντρα και ακούστε επαγγελματίες παραμυθάδες να αφηγούνται ιστορίες για μικρά παιδιά. Μπορείτε επίσης να δανειστείτε ή να αγοράσετε αφηγήσεις βιβλίων σε cd για το αυτοκίνητο ή το σπίτι.
Σκαρφιστείτε αστεία ποιηματάκια. Όσο πιο υπερβολικά και πιο αστεία, τόσο το καλύτερο. Αυτή η δραστηριότητα θα διδάξει στο παιδί σας να αναγνωρίζει αλλά και να ξεχωρίζει παρόμοιες λέξεις.
Επιλέξτε βιβλία με πλούσια και ξεκάθαρη εικονογράφηση. Αφήστε το να σας αφηγηθεί την ιστορία, έτσι όπως το ίδιο την αντιλαμβάνεται.
Άννα Βασιλειάδη
Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...