Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

10 τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του


  1. Δώστε του αγάπη άνευ όρων. Το παιδί σας κερδίζει πολλά όταν του δείχνετε ότι το δέχεστε όπως είναι, ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματα, τις δυσκολίες, την ιδιοσυγκρασία ή τις ικανότητές του. Δώστε του λοιπόν απλόχερα αγάπη.
  2. Δώστε του προσοχή. «Κλέψτε» λίγο από τον χρόνο σας κάθε μέρα και δώστε προσοχή σε αυτά που κάνει και λέει το παιδί σας. Αυτή η συμπεριφορά ενισχύει σημαντικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού, διότι του στέλνει το μήνυμα ότι το θεωρείτε σημαντικό και πολύτιμο.
  3. Διδάξτε του τα όρια. Καθιερώστε κάποιους κανόνες για το παιδί σας και αν και εφόσον το κρίνετε σκόπιμο, ζητήσετε την συμβολή του για να τους τροποποιήσετε.
  4. Στηρίξτε το όταν παίρνει μικρά ρίσκα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνήσει κάτι το άγνωστο. Χωρίς ρίσκο οι πιθανότητες επιτυχίας στη ζωή είναι πολύ λίγες. Γι’ αυτό αφήστε το παιδί σας να πειραματιστεί και προσπαθήστε να παρεμβαίνετε όσο το δυνατόν λιγότερο.
  5. Αφήστε το να κάνει λάθη. Τα λάθη είναι πολύτιμα διδάγματα για την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Έτσι, αν το παιδί σας σπάσει π.χ. ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια, αυτό θα το βοηθήσει να το διορθώσει και θα το κάνει να σκεφτεί τι μπορεί να κάνει διαφορετικά την επόμενη φορά.
  6. Επαινέστε το. Ο καθένας ανταποκρίνεται θετικά στον έπαινο, οπότε προσπαθήστε να επαινείτε το παιδί σας κάθε φορά που κάνει κάτι καλό.
  7. Ακούστε τι έχει να σας πει. Εάν το παιδί σας χρειάζεται κάποιον να μιλήσει, σταματήστε αυτό που κάνετε και ακούστε τι έχει να σας πει. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα του, οι επιθυμίες του και οι απόψεις του σας ενδιαφέρουν.
  8. Μην κάνετε συγκρίσεις. Τυχόν αρνητικά σχόλια, απλώς θα υπενθυμίζουν στο παιδί σας τις δυσκολίες που τυχόν έχει, κατά τρόπο που θα ενισχύουν την ντροπή, τον φθόνο και τον ανταγωνισμό. Ακόμη και θετικές συγκρίσεις όπως «Είσαι ο καλύτερος παίκτης» μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα, επειδή ένα παιδί σ’ αυτήν την ηλικία είναι δύσκολο να ανταποκριθεί σε αυτή την εικόνα.
  9. Δείξτε κατανόηση. Εάν το παιδί σας αρχίζει να συγκρίνει δυσμενώς τον εαυτό του με αδέλφια ή συμμαθητές του, δείξτε του ότι το καταλαβαίνετε και υπενθυμίστε του κάποιο προτέρημά του.
  10. Ενθαρρύνετέ το. Κάθε παιδί χρειάζεται υποστήριξη από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Στήριξη που να περνά το μήνυμα «Πιστεύουμε σε σένα. Βλέπουμε την  προσπάθεια σου. Συνέχισε!» Ενθάρρυνση σημαίνει και αναγνώριση της προόδου, όχι μόνο ανταμοιβή για επιτεύγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...