Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Διαταραχές ύπνου: Σύνηθες φαινόμενο στα παιδιά


Σχεδόν όλοι οι γονείς περνούν την περίοδο που τα παιδιά αρνούνται πεισματικά να πάνε για ύπνο παρά τα παρακάλια ή τις απειλές των γονιών τους, άλλα τελικά καταφέρνουν να κοιμηθούν μόνο στο κρεβάτι του μπαμπά και της μαμάς. Μερικά πάλι δεν μπορούν  να κοιμηθούν αν δεν είναι δίπλα η μανούλα, ενώ υπάρχουν κι αυτά που πετάγονται πάνω μέσα στη νύχτα . Τα προβλήματα ύπνου, στην προσχολική κυρίως ηλικία, είναι πολύ διαδεδομένα στα παιδιά.

Πρόβλημα 1ο

Η άρνηση να πάνε για ύπνο είναι μια «συνήθεια» που αποκτούν τα παιδάκια περίπου στα 2 τους χρόνια. Πρόκειται για τη λεγόμενη «ανησυχία του χωρισμού», καθώς η ώρα του ύπνου είναι συνώνυμη με αυτήν του αποχωρισμού από τη μαμά και τον μπαμπά και φυσικά από το παιχνίδι και τη διασκέδαση.

Συμβουλές:

• Φροντίστε να «αναγγέλλετε» την ώρα ύπνου τουλάχιστον μισή ώρα πριν και να την υπενθυμίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να δώσετε στο παιδί σας τον απαιτούμενο χρόνο να προετοιμαστεί ψυχολογικά!

• Καθιερώστε συγκεκριμένη ώρα ύπνου καθώς και ρουτίνα προετοιμασίας, όπως μπάνιο, παραμύθι, αγκαλίτσα, φιλάκι, καληνύχτα!

• Μαζέψτε μαζί τα παιχνίδια του μικρού σας και καληνυχτίστε τα ακόμα, αν χρειάζεται!

• Εξηγήστε τα οφέλη του ύπνου στο παιδί και δείξτε τη χαρά σας που έφτασε επιτέλους η ώρα που όλοι στο σπίτι θα ξεκουραστούν ώστε να μπορούν  την άλλη μέρα να παίξουν ξανά.

• Διαβεβαιώστε το ότι η μαμά και ο μπαμπάς θα είναι εκεί για οτιδήποτε χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας!

Πρόβλημα 2ο

Συχνά κάποια παιδιά αν και έχουν αρχικά κοιμηθεί στο κρεβάτι τους, ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και ζητούν από τους γονείς να τα πάρουν στο κρεβάτι, ή ακόμα εμφανίζονται στο κρεβάτι και διεκδικούν μία θέση κοντά στους γονείς. Είναι λογικό ότι αρκετοί γονείς, προκειμένου να γλιτώσουν την αναστάτωση και τα ξενύχτια, αποδέχονται αυτήν την κατάσταση, ενώ δεν λείπουν οι γκρίνιες και οι εντάσεις..

Συμβουλές:

Ψυχραιμία! Σύμφωνα με στοιχεία τελευταίων ερευνών, τα περισσότερα παιδιά μετά τον τρίτο χρόνο επιστρέφουν με τη θέλησή τους στο κρεβάτι τους, ύστερα από μια μεταβατική περίοδο που κοιμούνται με τους γονείς τους.

Υπάρχουν βέβαια και παιδιά που διατηρούν αυτήν τη συνήθεια ακόμα και μέχρι τα 6 ή τα 7 τους χρόνια.

Μην έρθετε σε διένεξη με το παιδί! Προσπαθήστε να πετύχετε το στόχο σας με μικρά και ήπια βήματα:

• Κοιμίζετε πάντα το παιδί στο δικό του κρεβάτι. Μείνετε μαζί του αν χρειαστεί μέχρι να αποκοιμηθεί, αποφεύγοντας όμως να το καθιερώσετε ως συνήθεια. Τοποθετήστε μια καρέκλα δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού και κάθε βράδυ να την απομακρύνετε σταδιακά μέχρι να καταλήξετε έξω από το δωμάτιό του.

• Συμφωνήστε μαζί του να σας φωνάζει αν θέλει κάτι και όχι να έρχεται εκείνο στο δωμάτιό σας.

• Αν το βράδυ έρθει στο δωμάτιο σας, αγκαλιάστε το, επιστρέψτε μαζί του στο δωμάτιό του (αν αντέχετε) και μείνετε μαζί του μέχρι να κοιμηθεί. Αν ξυπνήσει και πάλι κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάντε το ίδιο όσες φορές και αν χρειαστεί.

• Αν επιμένει να έρχεται στο δωμάτιό σας, δοκιμάστε να βάλετε δίπλα στο κρεβάτι σας ένα στρωματάκι λέγοντας στο παιδί ότι είναι διαθέσιμο όποτε θελήσει να έρθει να κοιμηθεί κοντά σας. Σύντομα θα νιώσει ασφαλές αλλά και θα εκτιμήσει την άνεση του δικού του κρεβατιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...